14 Mart 2019 Perşembe

SEZON DEVAM EDERKEN DİZİLERİN KARNESİ

Sezon devam ederken dizi dünyasında olup bitenler... Reyting canavarına direnenler ve kurban gidenler... Benim yorumlarım... 24'e kadar gözlerimi açık tutamayıp uyuyakalmalarım... Ve tabii Netflix... 

KARDEŞ ÇOCUKLARI (+++)


Kardeş Çocukları, yayınlandığı pazar günü ekranda pek başka dizi olmamasının haklı avantajını yaşıyor. Daha önce izlediğimiz benzer temalı dizileri andırmasına rağmen, Bir Zamanlar Çukurova gibi hem Total hem AB izleyicisini avucunun içine alan güçlü bir hikayeye ve çatışmalara sahip. Senaryoda bazı sarkmalar ve gereksiz uzatmalar olsa da, meselesini derli toplu bir şekilde anlatmaya devam ediyor. Kızıl saçlarıyla kötülük cadısı Umay Karay'ı hayli iyi canlandıran Nur Fettahoğlu, bence bu rolle Aşk-ı Memnu'daki Peyker'i kesinlikle unutturdu. Mehmet Aslantuğ ve Ayça Bingöl'le birlikte gayet güzel bir üçlü izliyoruz. Dört diziden üçünün reyting canavarına kurban gidip yayından kaldırıldığı şu dönemde, aldığı iyi reytinglerle Kardeş Çocukları ikinci sezonu çoktan garantiledi bile.

YASAK ELMA (---)



Gelecek sezonunu garantileyen bir başka iş de Yasak Elma... Dizi, drama olarak başladığı yolculuğunda izleyenlere "Gerçekten bu kadarı da saçmalık artık!" dedirtecek o kadar şey yaptı ki, yoluna benim için artık bir komedi dizisi olarak devam ediyor... Oyuncuları da projeyi de sevsem de, bölüm hikayeleri ve senaryo çok basitleşti! Güllerin Savaşı olabilecekken üçüncü sınıf komedi dizisine dönüştü... Üzgünüm... Ben sıkılarak, ayılarak, bayılarak ve göz ucuyla izliyorum artık ama dizi aldığı reytinglerle yeni sezonunu çoktan garantiledi bile. Aynı akşam ekranda bir başka kadın işi olmaması da izlenmesindeki en büyük sebeplerden biri tabii.

YÜZLEŞME (---)



Salı akşamı Kadın dizisinin karşısında yayın hayatına başlayan Yüzleşme, çok üzgünüm, ama üç kilometre öteden "Ben tutmayacağım!" diye bağırıyordu... Oyuncular da doğru seçim değildi, hikayenin işlenişi de çok yanlıştı. Eğer senaryosu iyi olsa Kadın'a rağmen bir şansı vardı. Ama görünen o ki dizinin finali yakındır. Geçmiş olsun.

BİR AİLE HİKAYESİ (+++)



Ekranlar Songül Öden'i gerçekten özlemişti... Umutsuz Ev Kadınları'ndan sonra, yine orada canlandırdığı karakterin tadını verebilecek bir karakterle karşımıza çıktı Songül Öden... This Is Us adlı dizinin uyarlaması bu. İkinci bölümü bu cumartesi yayınlanacak. Umarım uzun soluklu olur. Sonuçta cumartesi akşamı Erkenci Kuş ve Survivor'dan bıkan kitle için iyi bir seçim. 

VURGUN (---)



Bu sezon Hilal Saral'ın dizileri hep yarım kaldı. Şahin Tepesi'nin ardından yönetmenliğini üstlendiği Vurgun da dün akşam altıncı bölümüyle erken final yaptı. Dizi, daha önce defalarca işlenmiş bir konuyu işleyen, bayat bir diziydi. Olmayacağı belliydi... Emeklere yazık oldu...

KUZGUN (---)


Kurtlar Vadisi, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, İçerde, Çukur gibi diziler sağ olsun, ekranda "racon" kesen tiplerin sayısı arttıkça arttı. Mafya-intikam temalı diziler bunlardan geçilmiyor tabii, ama artık her dizide böyle en az bir tane karakter görüyoruz. Kasıla kasıla yürüyen "ağır" abiler... Sezonun yayın hayatına bir heves başlayıp beklenen reytingi sağlayamayan dizilerinden Çarpışma ve Kuzgun'da da bu durum geçerli... Barış Arduç'un Kıvanç Tatlıtuğ'un Kuzey karakterinin hal ve hareketlerini andıran Kuzgun'unu hiç sevemedim... Dizide de, Burcu Biricik gibi bir oyuncuya rağmen bir soğukluk, donukluk var... Hikayesi hiç çekmedi... Zaten Şubat'ta başladığı için bu sezonunu tamamlar diye düşünüyorum, ama gelecek sezonda devam etmesi zor görünüyor.

BİR ZAMANLAR ÇUKUROVA (+++)



Perşembe akşamları ekrana gelen Bir Zamanlar Çukurova'nın sezonun en iyi işi olacağını daha birinci bölüm fragmanını gördüğüm an söylemiştim. Öyle de oldu. Nedenlerini tekrar yazmayayım, çünkü daha önce çok yazdım burada. Ekleyebileceğim tek şey: Saniye'yle Gaffur'un spin-off dizisi çekilse bile izlerim!

İSTANBULLU GELİN (---)



İstanbullu Gelin'in yeni sezon fragmanında Süreyya'nın kızı Yaz'ın ağzından "Babaannemi kendi elleriyle öldüren Süreyya!" lafını hepimiz duyduk, değil mi? Sezonun ilk birkaç bölümünde gelecekten gösterilen sahnelerde Yaz'ı karşımıza çıkaran İstanbullu Gelin, sanırım reytinglerdeki düşüş yüzünden, Yaz'ı göstermeyi birdenbire kesti, reytingler de tekrar arttı. Yaz'ın büyük halini canlandıran Ahsen Eroğlu'nu flashforward'larda göreceğiz diye çok bekledim, ama sonunda olmayacağını anladım. Hatta Eroğlu da şu sıralar başka bir dizide, Kuzgun'da Kumru olarak yer alıyor. Belli ki o da İstanbullu Gelin'de sıranın kendisine geleceği an'ı beklemekten sıkıldı ve böyle bir şey olmayacağını anlayınca başka bir diziyle el sıkıştı. Ama benim anlamadığım, madem sezon planlamasında Süreyya'nın kızı Yaz'ı ve hatta Süreyya'nın Esma'yı öldürmesini planlanmış ve bunu fragmanda seyirciye duyurulmuştu, şimdi neden hikaye yarım bırakılıp bambaşka bir yola sokuldu? Seyirci, izlediği fragmanı yok mu sayacak? Yine de İstanbullu Gelin bu, finalde bu konuya bir açıklık getirileceğini tahmin ediyorum. 

Siz şu sıralar neler izliyor, nelere burun kıvırıyorsunuz? Yoksa siz de mi Netflix kuşu olanlardansınız? Netflix hayatlarımıza yerleşti yerleşeli ve Türk izleyicisi başka türlü bir dizi keyfinin de mümkün olabileceğini gördü göreli, her akşam 20-24 arası dizi izlemek insanlarda yavaş yavaş bir işkence haline gelmeye başladı gibi. Demedi demeyin. Ama geleneksel ekranın tadı da başka. Tabii dijitalin cazibesi de görmezden gelinemeyecek kadar yoğun.

Kararsızım! Sizce hangisi? Netflix mi, yoksa bildiğimiz eski televizyon mu?


Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın:

instagram: @ofluoglumert
twitter: @ofluoglumert
facebook: @ofluoglumert

10 yorum:

  1. Türk televizyonlarındaki diziler o kadar benzer ve o kadar hikayeyi uzatıyor ki sıkıyor artık insanları. Tabii bunda dizilerin gereksiz uzunluğunun da etkisi var. Hal böyle olunca tabii ki internet dizilerine kayıyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. çukurova ilgimi çekti beeen erkenci kuş ile bizim hikayeye devaam :)

    YanıtlaSil
  3. Pek dizi izlemiyorum fakat güzel değerlendirmeler olmuşş :)

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirme için çok teşekkürler.
    Bir ASİ daha beklentisi bitmiyor :)

    YanıtlaSil
  5. Biz de dizinin süresi gerçekten çok uzun olduğu için bir süreden sonra konusu güzel olan diziler de saçmalayabiliyor. İnternet dizileri gibi olması gerekiyor bence. 🤨

    YanıtlaSil
  6. Yerli dizilerin bir çoğunda var olan aşırı dram, şiddet ve agresyon benim limitimin çok üstünde. O yüzden İstanbul'u Gelin dışında izlediğim bir dizi yok.

    YanıtlaSil
  7. Bir dizi dışında başka dizi izlemiyorum.Ama izlemek isteyenler için güzel bir bilgilendirme olmuş.

    YanıtlaSil
  8. Güzel değerlendirmeler yapmışsınız... Gerçekten pek çok dizi bir kaç bölümde kalkıyor. maalesef emekler de boşa gidiyor.

    YanıtlaSil
  9. Hepsini okudum arada ekranda hiç görmediğim diziler de vardı. :) Diziler çok uzun bence reklam ile beraber. O sürede film izlenir 2 tane belki de. Netflix de alsam şimdi hakkını vererek izleyemem o yüzden onu da almıyorum 😂 Ayrıca çok güzel bir yazı olmuş!

    YanıtlaSil
  10. Yüzleşme bitti. Zaten gidecek bir hali de yoktu. Kuzgun’da Barış Arduç’tan beklenti yüksekti. Ama beklentinin altında kaldı.

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

YENİ ROMANIM BENİM KÜÇÜK ŞAHESERİM ÇIKTI! ARTIK SİZİNDİR...

Üçüncü romanım Benim Küçük Şaheserim, Remzi Kitabevi etiketiyle bugün çıktı! Bu yeni romanımda,  Remzi Kitabevi'nin paylaştığı videoda ...