17 Kasım 2016 Perşembe

EKŞİ ELMALAR'IN TADI EKŞİ Mİ TATLI MI?

ekşi elmalar ile ilgili görsel sonucu

Tamam kabul ediyorum başlık çok sıradan oldu ama malum sınav haftası...

Ben bir filme gitmeden önce genelde fragmanını izlerim, oyuncu kadrosuna ve konusuna göz atarım vs. Ekşi Elmalar'da ise öyle olmadı, fragmanını bile izlemeden kendimi salonda buldum. Spontane bir şekilde bilet aldık yani. Filme gelmeden önce Spectrum Cineplex'in bilet fiyatlarına şöyle bir itirazım olacak: Öğrenci 20, tam 21.5. Yani öğrenciyle tam arasında neredeyse hiçbir fark yok. E ne anladım ben o işten? Ayrıca öğrenci biletinin 20 lira olması da çok saçma.


ekşi elmalar ile ilgili görsel sonucu

Ekşi Elmalar geçtiği dönem (1970'li yıllar), mekanlar, müzikler derken ilk yarıda son derece hoş bir şekilde akıp gitti. Film Hakkari'de geçiyordu ama Köyceğiz'de çekilmişti. Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği bu filmde Songül Öden, Farah Zeynep Abdullah, Şükran Ovalı, Şükrü Özyıldız, Fatih Artman, Caner Cindoruk, Cezmi Baskın gibi oyuncular var. Filmde şampuan sahnesi çok hoştu. Şükrü Özyıldız'ın canlandırdığı Özgür karakterinin Muazzez'e Ankara'dan şampuan getirmesi, babanın da bu şampuanı kafasına sürüp çarşıya inmesi ve yağmur yağınca saçlarının köpürmesi eğlenceliydi. Böylece köylüler şampuanla ilk kez tanıştı. Şükrü Özyıldız'la Farah Zeynep Abdullah'ın fotoroman muhabbeti pek naifti. Songül Öden Türkan'da hayli inandırıcıydı. Ben en çok Şükrü Özyıldız'ı, Fatih Artman'ı, Songül Öden'i ve şimdilerde Cesur ve Güzel'de oynayan Devrim Yakut'u beğendim. Film daha vizyona girmeden sürekli magazin gazetelerinde çıkan üç kız kardeşin göle girme sahneleri de iyiydi ama yarım dakika falan sürdü. Yani basında sıkça yer alınca insan daha uzun bir sahne bekliyor.


ekşi elmalar şükrü özyıldız ile ilgili görsel sonucu

ekşi elmalar songül öden ile ilgili görsel sonucu

Ama filmin ikinci yarısında, ilk yarıdaki o hoş atmosfer birden kayboldu. İkinci yarı biraz aceleye gelmiş gibiydi, olaylar gereksizce hızlandırıldı ve sonra çok kopukluklar oldu. Aslında zaman atlaması olan her filmde olur bunlar, bu nedenle bu tip filmler risklidir ama Ekşi Elmalar'da biraz sırıttı sanki bu. Hakkari'de başlayan film Antalya'ya uzandı. Türkan kocasından boşandı mı boşanmadı mı, Safiye mutsuz evliliğinde mutlu oldu mu bu sorular biraz açık uçlu kaldı. Annenin ölümü, babanın her şeyi unutmaya başlaması filmin göz yaşartan duygusal sahnelerindendi. Yer yer dram, yer yer komedi ögeleri içeren bir film bu, çok iyi oyunculuklar var, ama bütününe baktığımızda bir şeylerin tamamlanmadığı, eksik kaldığı hissine kapılabiliyorsunuz. Adının Ekşi Elmalar olması da biraz zorlama geldi. Film üç kız kardeşin ve ailelerinin hayatlarını anlatıyor, hani Yaprak Dökümü gibi bir metafor da yok Ekşi Elmalar'da. Sadece ailenin elma bahçesi var. Karagül'ün ilk bölümünde gösterilip sonradan adının bile geçmediği karagülleri gibi.

Filme puanım 6,5/10.

ekşi elmalar afiş ile ilgili görsel sonucu

Filme gideniniz var mı? Yorumlarınız neler? Bir de siz sinema biletlerinin fiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz gittiğiniz yerde bir bilete ne kadar veriyorsunuz?

Sevgiler! 


Instagram'ınız varsa... instagram.com/ofluoglumert

Twitter'ınız varsa... twitter.com/ofluoglumert

Facebook'unuz varsa... facebook.com/ofluoglumert

7 yorum:

  1. İlk yarının daha akıcı olduğu konusunda katılıyorum. Ayrıca Farah'ın oyunculuğunu çok beğendim ben

    * Biletler 5 TL'ye inmeli. İnmeli ki herkes rahatça gidebilsin

    YanıtlaSil
  2. Fiyatlar artık dudak uçuklatıyor resmen. İzmir Mavişehir'de Imax sinema salonunun bir kişi fiyatı 28.5 TL. Nerdeyse 30 lira, şaka gibi.
    Biz pek sinemada izlemiyoruz sırf bu nedenden dolayı. Özellikle sinemada izlememiz gereken bir film yoksa gitmiyoruz yani :)

    YanıtlaSil
  3. Çoktandır takipteyim blogunuzu zaten. Gayet dolu bir film izlenimi okumak, keyifli bir konukluk yaşattı.

    Kültürlü, sosyal etkinliklere eğilimli olabilmek belli bir maddi alt yapı isterken hepsi değil; ama kimi öğrencinin bunlardan geri kalmasına nasıl şaşabiliriz?

    Biz üniversitedeyken tiyatro, CSO, sinema ve kitapçı gezmesi çok sıradandı; ama şimdi çoklukla sıra dışı :)))

    :)

    YanıtlaSil
  4. Daha gitmedim bu filme 😊 ama boş bi zamanımda gideceğim

    YanıtlaSil
  5. Kimse kusura bakmasın ama hiç bir yeni dönem Türk filmleri 30 lirayı hak etmiyor.Bu akşam gitmek istedik galleria da 30 tl iki kişi 60 tl :(

    YanıtlaSil
  6. sinemaya gitmek resmen bir lüks haline gelmeye başladı.Ben bu filmi seyretmedim seyretmeyi de düşünmüyorum baksana tam olarak tahmin ettiğim gibi çıktı.

    YanıtlaSil
  7. yılmaz erdoğan sinemasına alışamadım yaa. tiyatroda da alışamadım. ama bkm godiklerine bayılıyorum halen :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...