7 Kasım 2016 Pazartesi

MERT'İN GRANOLA BAR YAP(AMA)MA MACERASI


Uzun zamandır aklımdaydı evde kendi granola barımı yapmak... Peki sonuç ne oldu dersiniz? Tam 7 yıldır blog yazıyorum, ilk kez bir yemek tarifi yazısı yazdım! Mert, granola bar yap(ama)ma macerasını gururla sunar!

Size bundan tamı tamına bir ay önce yazdığım şu yazımda, yakında evde kendi granola barımı yapacağımı söylemiştim. Sözümü tuttum. Tam bir ay sonra işte granola barımı yaptım! İtiraf edeyim, öyle görünmese de yapması sandığımdan daha zormuş. Daha doğrusu yapmasında bir şey yok da o malzemelerin birbirine yapışmasını tutturmak biraz zor. Önce internette tarif aradım. Granola bar nasıl yapılır? Granola bar tarifleri. Granola bar yapımı. İşte benim malzemelerim: 

- Yulaf (granola barın olmazsa olmazı bu, çünkü granola bar denen şey aslında gofret şeklinde ısırmalık yulaftan ibaret)

- Kuru üzüm

- Kuru kayısı

- Kuru erik

- Başka "kuru"lar (yani kuru olarak ne bulursanız demek istiyorum)

- Portakal kabuğu (hem de harika bir tat ve koku veriyor) 

Badem

- Fındık 

- Bal

- Tarçın

- Şeker

- Tereyağı

Ben granola barımı bunlarla yaptım. 

Şimdi size nasıl yaptığımı da anlatayım. 

İlk olarak büyükçe bir kabın içine iki-üç su bardağı yulafı döktüm. Sonra iki adet portakal kabuğu rendeledim. Kuru üzüm, küçük küçük kestiğim kuru kayısı ve erikleri bir kapta topladım. Fındık ve bademleri de küçük parçalar haline getirip bunların hepsini o kapta karıştırdım. 

Bunun yanı sıra küçük bir cezvede tereyağı eritip sonra bu tereyağını da bu kaba döktüm. Sonra üstüne bal, tarçın ve şeker koyup karıştırdım. Bu karışımı fırında yağlı kağıtla kaplı bir tepsiye boşaltıp fırını da 160 dereceye getirdim.


20 dakika sonra fırından çıkarıp baktım. Sanırım olmuştu ama birbirlerine pek yapışmamıştı. Bir 5 dakika daha fırına koydum. Sonra çıkarıp dilimledim ama dilimlerken dağıldılar! Biraz soğuttuktan sonra daha katılaşıp sıkılaşsalar da, yine de hayal ettiğim o ısırmalık gofret/bar kıvamını pek alamadılar. 

Son derece sağlıklı ve protein ağırlıklı bir atıştırmalık bu. Son zamanlarda kafelerin menülerinde, market raflarında da görmeye başladığımız granola bar işte. Ben gofret gibi değil de ıslak toplar şeklinde olunca aynı yulaf mantığıyla yoğurda karıştırıp reçelle yedim. Aşağıdaki fotoğrafta bu iki farklı yeme şeklini de görebilirsiniz. Sütün içine de atılabilir. Tadı enfes. Sadece görüntüsü biraz eksik kaldı. O da ilk denemem olduğu için tabii ki. 

Kendime haksızlık etmeyeyim yani, gayet güzel oldu granola barım. 


İnanamıyorum, tam 7 yıldır blog yazıyorum, ilk kez bir yemek tarifi yazısı yazdım!

Eee, evde granola bar yapmayı deneyeniniz var mı? Peki bu yazıdan sonra denemeyi düşünür müsünüz? Sizin fikirleriniz neler? 

Instagram'ınız varsa... instagram.com/ofluoglumert

Twitter'ınız varsa... twitter.com/ofluoglumert

Facebook'unuz varsa... facebook.com/ofluoglumert

4 yorum:

  1. Hiç te kötü görünmüyor...Ellerinize sağlık...Bayağı da besleyici olmuş bence...

    YanıtlaSil
  2. 7 yıldır blog yazıyorsun snde ben gibi ben 9 yıldır neden web sitesi yapmıyorsun bu sıra ben düşünüyorum

    YanıtlaSil
  3. Bu cok sevilen bisey burdada,tarifinde malzeme cok ama mutlaka denicem!Tesekkürler!

    YanıtlaSil
  4. Ben daha az malzemeli granola toplar yapmıştım. Oldukça lezzetli oluyor gerçekten. Bir daha ki denemende istediğin şekli elde edersin bence :) O zaman burada da paylaş püf noktalarını olur mu, bar şeklinde denemek istiyorum ben de :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...