14 Ekim 2019 Pazartesi

AYDA KAÇ KİTAP OKUYORUM? İŞTE CEVABI!


"Ayda kaç kitap okuyorsun?"

Bu, bana en çok sorulan sorulardan biri... 

Ayda ortalama on kitap okuyorum. 

Çok sevdiğim bir kitabı, hemen bitirmek istemediğim için az az okumaya özen gösteririm ama kaç sayfa olursa olsun iki gün içinde çoktan bitmiş olur. 

Sabah erken saatte okurum, akşam geç saatte okurum, okumak için istedikten sonra zaman çok. Hele hafta sonuysa yeni bir kitaba sabah başlar, öğlene doğru bitiririm. Eğer elimde konusu beni heyecanlandıran bir başka kitap daha varsa, aynı anda üç dört kitap birden okuduğum da olur. (Mesela şimdilerde, fotoğrafta gördüğünüz kitaplardan üçünü aynı anda okuyorum.) 

Okuduğum kitaplar genelde romanlardır. Kurgu romanları çok severim. 

Okuma yelpazem çok geniştir; konusunu ve yazım tekniğini sevdiğim kitapları, türü ne olursa olsun okurum. 

Ama genelleme yapacak olursak; öncelikle polisiye (hele de İsveç polisiyesi), suç ve gerilim romanlarını, karakterlerin birbirleriyle olan ilişkilerini ele alan romanları, psikolojik romanları tercih ederim. Arkadaşlık ve aşk gibi temaların derinlemesine işlendiği, sürprizli ve ters köşeli kitapları çok severim. Karakterlerin birbirlerine ve aslında kendilerine yaptıklarını irdeleyen psikolojik romanlar çok hoşuma gider. Özel ilgi alanım olan yayınevi, dergi ve edebiyat dünyasında ya da dizi film sektöründe geçen bir roman gördüm mü, mutlaka alır okurum. Pastoral bir anlatımı olan, bir kasaba veya köy gibi küçük yerlerde geçen romanların da iyilerini gerçekten çok severim. Kendi yazdığım temalara yakın kitaplara rastladığımda zaten hiç kaçırmam. Modern ve çağdaş edebiyattan harika kitaplar çıkabiliyor. 

Kitap haricinde, düzenli olarak takip ettiğim çizgi romanları ve dergileri de sayarsak, her ay yirmi kitap okuduğum söylenebilir. Ama çizgi roman ve dergi ile kitabı birbirine denk sayamayız tabii ki. Hiç okumadığım kitap türleriyse popüler kültürdeki genç fenomenlerin yazdığı "kötü çocuk-saf kız" romanları ve kapağında kendi yazarının fotoğrafı olan sözde kişisel gelişim kitapları. Ne yazık ki en çok onlar sattığı için kitapçıların raflarında en çok onlara rastlıyoruz ve bu da, bizi gerçekten heyecanlandıracak türdeki kitapları bulmamızı zorlaştırabiliyor. Bu ikisinin dışında bir şey yapıyorsanız ve gerçek edebiyatçı dediğimiz başarılı beş on yazardan biri değilseniz, görünür olmanız çok zor. 

Ama iyi kitaplar hala var, birileri hala iyi kitaplar yazıyor, önemli olan onları bulmak isteyip istemediğiniz... Ben de okuyup sevdiğim kitapları burada sizlerle paylaşıyorum, paylaşıyorum ki daha çok kişi onlardan haberdar olsun. Sizden gelen kitap önerilerini de merakla araştırıyorum. 

Okumak gibisi var mı? Şey, yani günde on fincan çay içmek, taze yapılmış kek, kurabiye, biskot gibi atıştırmalıklar yemek, caz ve blues dinlemek dışında. 

Not 1: Bir nevi radyo yayını olan podcast yapmaya başlayıp Spotify'da yayınlamayı düşünüyorum, bununla ilgili ayrı bir yazı yazacağım, umarım beni dinlersiniz!

Not 2: Blog'umda bir hata var. Ana sayfaya girdiğinizde sağ tarafta görünmesi gereken şablonlar, en altta çıkıyor. Ancak bir yazının üstüne tıkladığınızda tekrar olması gereken sağ tarafa geliyorlar. Bu HTML sorununu nasıl düzeltebilirim, bileniniz var mı?

Not 3: Hala haberdar olmayanlarınız için: Mürekkep Kokunu İçime Çektim. Şimdi durup dururken neden iki yıl öncesine ait bu serinin linkini verdim? Bir bildiğim var elbet!

Sosyal medya hesaplarıma göz atmak isterseniz:

12 yorum:

  1. Sayfa sayısına kitabın derinliğine göre 5 tane okuduğum ay da oluyor 12 13 tane de günde 100 sayfa okumaya calisiyorum ben de

    YanıtlaSil
  2. maşallah maşallah ne kadar güzel ayda on kitaba hiç çıkamadım ki

    YanıtlaSil
  3. 10 kitap harikaaaa,bayılıyorum kitap okumaya ama ayda on kitap bitirebilmem için evi,kızları ve tüm işlerimi ihmal edersem ancak olabilir gibi.

    YanıtlaSil
  4. 10 kitap, vay be... Benim için ulaşılması zor bir sayı..
    Hızlı okuma konusunda herhangi bir uğraşın oldu mu merak ettim...

    YanıtlaSil
  5. Çalışırken çok zor oluyor. Mesai saatleri dışında okuyabiliyorum. Daha çok zamanımın olmasını dilerdim.

    YanıtlaSil
  6. Ayda on kitap hiç fena değil. Keşke senin kadar hızlı olabilsem:) Ayrıca kalemi kuvvetli bazı blog yazarları var, onlar da hiç yabana atılası değil bu arada:)

    YanıtlaSil
  7. elmore leonard. ooooo eskileri, kara romanları da seviyoon :)

    YanıtlaSil
  8. 10 kitap gerçekten çok iyi bir rakam.Ben ancak yaz tatilimde o rakama ulaşabiliyorum.

    YanıtlaSil
  9. iyi bi rakam. ben de aynı anda iki kitabı okumaya çalışıyorum. ancak o zaman tatmin olmuş hissediyorum.

    YanıtlaSil
  10. Bravo gerçekten, 10 kitap için :)

    YanıtlaSil
  11. ayda 10 kitap okuman harika :)) ben de sınırlarımı zorluyorum. harikasın

    YanıtlaSil
  12. Sanan imerenen bir kitle oluştu şu an 😄 tebrikler onun içinde bende varım

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

2025'in ilk yazısından ve iklim krizinden herkese merhaba!

Merh aba! Göz açıp kapayıncaya dek bitirdiğimiz 2024 artık tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı ve 2025 yılı başladı. Şurası kesin ki ...