11 Şubat 2023 Cumartesi

KAHRAMANMARAŞ VE HATAY DEPREMLERİ


6 Şubat günü Türkiye'nin 10 kentinde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 100 saatten fazla bir süre geçmesine rağmen,yıkıntılar altında hala bir sürü insan kurtarılmayı bekliyor. Bazıları açlık ve soğuktan ölüyor. Ölü ve yaralı sayısı anbean yükselirken, arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Ama yetersiz...

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir eden deprem sonrası ülke genelinde yedi günlük milli yas ilan edildi, üç ay süreyle OHAL ilan edildi.  

Can kaybı sayısının an itibariyle 20 bin 665'e yükseldiğini duyurulurken, açıklanan yaralı sayısı ise 80 bin 88 oldu.

Korkunç!!!

Devletimizin ve hükümetimizin yapması gereken her şeyi, güzel yürekli sanatçılarımızın yol göstericiliğinde, vatandaş olarak her birimiz sırtlanıyoruz. Böyle de bir ülkeyiz işte. Herkes iyi ki var.

Haluk Levent, kurduğu yardım platformu AHBAP sayesinde deprem bölgesindeki insanlara dur durak vermeden yardımcı oluyor. Twitter hesabından yayınladığı son videoda kendisine yardım eden Kenan İmirzalıoğlu, Kıvanç Tatlıtuğ, Ali Sunal, Oktay Kaynarca, Sinem Kobal, Ezgi Mola, Aleyna Tilki, Hande Erçel, Elçin Sangu gibi isimlerle kamera karşısına geçen Haluk Levent, deprem bölgesi için yapacaklarını tek tek anlattı.

İBB’nin başlattığı ‘Yardım Kampanyası’nda İstanbulluların ve İBB birim, iştirak şirketlerinin desteğiyle 2 milyonun üzerinde yardım sağlandı. Yenikapı ve Kartal’daki yardımların toplanma merkezlerinde Serenay Sarıkaya, Burak Deniz, Aras Bulut İynemli, Çağlar Çorumlu, Burcu Biricik, Levent Üzümcü, Sarp Apak gibi ünlü isimler de gönüllü olarak çalışmaya katıldı. 

Gönüllü destek vermek üzere merkeze gelenler arasında yer alan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever, Tamer Levent, Şenay Saçbüker, Şehnaz Bölen, Bensu Orhunöz, Emrah Özertem, Orhan Aydın, Levent Üzümcü, Yıldıray Şahinler, Bennu Yıldırımlar, Özge Özder ve birçok İBB Şehir Tiyatroları oyuncusu vardı.

Yazar İlber Ortaylı ile oyuncu Aras Bulut İynemli, Hande Doğandemir, Berkay Ateş, Güven Murat Akpınar, Engin Öztürk, Salih Bademci, Timur Acar, Çağlar Çorumlu ve Hasibe Eren de yer aldı.

Yılmaz Özdil iki gün önce Sözcü'deki köşesinde, "Devletin üstüne liyakatsizlik çöktü, devletin çökmesi anormal midir?" diye yazdı.

Cumhuriyet Gazetesi bugün "TEK ADAM ENKAZI" başlığı attı.

Adıyamanlı bir depremzede, "Avrupa bizi kıskanıyormuş. Avrupa seni kıskanıyor da 4 gündür sen niye bir kepçe gönderemiyorsun? Hem de partinin adamıyız biz." dedi

Ben de şunları yazmıştım:

Ölümünüzü nasıl alırdınız? 1+1 mi, 2+1 mi? 1 milyon liracık farkla 3+1 ölüm verelim? 500 bin lira ilaveyle ekstra acılı ister misiniz? Başka bir arzunuz yoksa, hesabı kapatıyorum... 

Keşke bu satırlar yazdığım bir roman taslağında, distopya olarak kalsaydı...

"Deprem Allah'tan geldi, ne yapabiliriz ki!" diyenler var hala...

Evet kardeşim, deprem Allah'tan geldi ama ÖLÜM Allah'tan gelmedi. 

Japonya'da da deprem Allah'tan geliyor ama kimsenin burnu bile kanamıyor. 

Neden? 

İşte bunun farkına vardığımız an her şey değişecek!

Ve son soru: Siz olsanız en büyük travmanızı yaşarken fotoğraflanmak, videoya çekilmek, acı görüntülerinizle internette paylaşılmak ister miydiniz?!

Güncel paylaşımlarım için takipte kalınız: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...