21 Haziran 2016 Salı

KİTAP KULESİ, POST-İT, ARILI TİŞÖRT VE DİĞERLERİ

  

Sıcak bir salı gününden herkese merhaba! 

Ev keyfi denen şeyde en güzeli yepyeni kitaplar, ayraçlar, falanlar, filanlar... Ben de böyle bir kitap kulesi yaptım işte.

Bugün size ilginç bir şey anlatacağım.

Post-it diye bildiğimiz arkası yapışkanlı not kağıdı, aslında kuvvetli bir yapıştırıcı üretme girişiminin başarısızlığından doğmuş (Ya da Ian Harrison'un National Geographic için hazırladığı Büyük Buluşlar kitabı böyle söylüyor). Şimdi şöyle ki, post-it'i Arthur Fry 1974 yılında icat etmiş. Ama aslında ondan önce onun arkadaşı olan kimyager Spencer Silver, kuvvetli bir yapıştırıcı yapmaya çalışırken tesadüfen post-it'i bulmuş, patentini de almış. Arthur Fry ise bir kilise korosuna üyeymiş ve ilahiler kitabının arasında duran ayraçlar kayıp düşmesin diye, üst kısımlarını Silver'ın icadı olan bu "yapıştırmayan yapıştırıcı"yla kaplamış. Sonra Fry arkadaşının bu fikrini geliştirmiş ve pazarlamaya çalışmış. 1980'deyse, post-it'i kitap ayracı olarak değil, not kağıdı olarak piyasaya sürmeye başlamış. Bu arada, kitap ayraçlarının kullanıldığına ilişkin en eski kaynaklardan biri de, Albrecht Dürer'in 1526 tarihli "Erasmus'un Portresi" adlı eseriymiş. Resme adını veren Erasmus burada kitap ayracı olarak bir kağıt parçası kullanıyormuş. Ben de kitap ayraçlarına (ayraç koleksiyonumu bilmeyen kalmadı herhalde) ve her çeşit kırtasiye ürününe meraklı biri olarak, Büyük Buluşlar kitabında okuduğum bu bilgi çok hoşuma gitti ve hemen sizlerle paylaşmak istedim. 

Yukarıdaki arılı tişörtü görüyor musunuz? Ters Düz için kitabın kapağıyla özel olarak yapılmış öhö öhö! Ben de hız kesmeden ikinci kitabı yazmaya devam ediyorum, bitmesine çok az kaldı! 

Bu arada, bu post'taki fotoğrafların daha detaylı ve büyük halleri için Instagram'ıma göz atabilirsiniz. instagram.com/ofluoglumert 

Bir de birkaç şey söyleyeceğim: Birincisi, Kurt Adam diye bir masa oyunu var (kutu oyunu değil), biliyor musunuz? Bir sonraki post'ta bunu yazacağım detaylıca.

Ve bir de bir market muhabbeti: Süzme yoğurt almak hiç bu kadar zor olmamıştı! Sütaş'ın süzme peynirlerinin üstünde süzme peynir diye yazmıyor. Yani süzme yoğurt almak isteyenler yanlışlıkla süzme peynir alabiliyor. Süzme peynir dediğimiz, aslında krem peynir. Sütaş, içindekiler kısmına yazmış ürünün süzme peynir olduğunu. Oysa ambalajın üstüne kocaman yazması gerekiyor.

6 yorum:

  1. Ayy benim de kitap ayracı koleksiyonum vaar :):) Ayrıca post-it in böyle bir hikayesi olduğunu bilmiyordum, ilginçmiş. Şu kurt adam oyununu da merak ettim, bekliyorum :) Eline sağlık :) Sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayraç koleksiyonları güzel oluyor... :)

      Sil
  2. Vay be, post-it dediğimiz şeyin ne hikayesi varmış, hayat kurtarıyor:)

    YanıtlaSil
  3. Kitaptan, ikinci kitaptan, yapışkanlı not kağıdından, arıdan süzme peynir ve yoğurda gelmek çok hoştu :)))

    YanıtlaSil
  4. Yakışıklı tişört! Ayraç hakkındaki bilgi de enteresan.. Peynir desen illa bir kere o tongaya düşüyoruz :D

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

HOŞ GELDİN 29!

Hoş geldin 29. 🥳 Yeni yaşımda da üretmeye devam etmeye, hayal gücümde dolaşan hikayeleri özgürce yazmaya, yepyeni bir roman çıkarmaya ve mü...