6 Haziran 2016 Pazartesi

BAYAN PEREGRINE'İN TUHAF ÇOCUKLARI - KİTAP YORUMU

İçinde çizim, illüstrasyon, fotoğraf, mektup, posta pulu gibi şeyler olan kitapları seviyorum (hatta yarın yazacağım yazıda bu tip kitapları tanıtacağımı da şimdiden duyurmuş olayım). Önceki yazımda da dediğim gibi bu kitabı sırf harika sert karton kapak baskısı nedeniyle aldım. Üstelik Instagram'da herkesin paylaşımda bulunması, yani kitabın popülerliği karşısında da şüpheyle yaklaşmıştım.


Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları. 

Bir kitabın çevirisi bu kadar mı kötü olur?

Bir kitap konuya 200. sayfada mı girer? (Zaten toplam 400 sayfa)

Kitabın orijinal dili nasıl bilmiyorum ama bu çeviri halinde öyle bir hal almış ki, sanki on yaşında bir Wattpad yazarının kaleminden çıkmış gibi o cümleler.

Bir de çeviride bir Jakob denmiş bir Yakob. Çevirmen de karar verememiş gibi. 

Basım ve imla hatalarına hiç girmiyorum. 

Kitabın konusuna gelince, alırken de az çok tahmin edebildiğim gibi, klişeden öteye gidemiyor. Zaten arka kapağındaki yazıdan da anlaşıldığı üzere ("Gizemli bir ada - Terk edilmiş bir yetimhane"), aslında etrafı süslenmiş tipik bir perili köşk masalı bu. 

Dahası, bu konu bana Darren Shan Serisi'nin ilk kitabı olan Ucubeler Sirki'ni hatırlattı.



Oradaki "ucubeler", bu kitapta "tuhaf çocuklar" olmuş, hepsi bu. 

Bu kitabı böyle popüler yapan iki etken var:

1. Yakında filme uyarlanacak olması. İtiraf etmeliyim ki film fragmanı çok güzel görünüyordu, ama kitapta bu heyecandan eser yok.

2. İthaki'nin reklam kampanyası ve çarpıcı kapak. (Kitap aslında taaa yıllar önce sessiz sedasız Goa'dan çıkmıştı ama kimsenin ruhu bile duymadı.)


Kitapları hep orijinal alırım ve asla internetten indirimli falan da almam, kitapçıya gidip en temizini seçmeye çalışırım. İlk kez bir kitaba verdiğim paraya acıdım. Aslında o gün Kurtlara Söyle Eve Döndüm'ü almak için gitmiştim kitapçıya, ama tek bir tane kalmıştı ve kapağında yırtıklar vardı, o yüzden almadım. Kurtlara Söyle Eve Döndüm'ün çok güzel, gerçekten güzel olduğu söyleniyor. Okuyan var mı?

Neyse, uzun lafın kısası Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları benim için hayal kırıklığının da hayal kırıklığı oldu (bir de arka kapakta Harry Potter'a benzediği falan söyleniyor, nasıl bir benzerlik var ben anlayamadım). Örümcek Ağındaki Kız bile beni bu kadar hayal kırıklığına uğratamamıştı (ya da yok ya onda da epey hayal kırıklığına uğramıştım). 

İsim: Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları
Meslek: Kitap 
Fiyat: 25 TL
Sicil: 5/10

Ya o değil de, cumartesi günü ne yağmur yağdı.

O-ops. Orada neler oluyor?

7 yorum:

  1. Yorumunuz içimi ferahlattı.Hafta sonu vitrinlerde görmüş klişe korkusuyla beklemeye almıştım.Diğerini ilk defa duydum.

    YanıtlaSil
  2. sayenizde her duyduğum gördüğüm kitabı almayacağım emeğinize sağlık =)

    YanıtlaSil
  3. kitap ilgimi çekti klişe de olsa alırım sanırım..

    YanıtlaSil
  4. cumartesi ben de beyazıt tarafında ıslandım yaa. neyse o gün bomba yoktu :)

    YanıtlaSil
  5. Popüler şeylerden çoğu zaman kaçıyorum, kenarda köşede keşfedilmeyi bekleyenler benim için hep bir adım önde.

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...