17 Temmuz 2014 Perşembe

YAZ EKRANI

Kimi rüştünü ispatlayıp kemik izleyici kitlesini çoktan oluşturdu, kimiyse daha yolun başında… İşte dizilerinden yarışmalarına, bu yaz denizden eve dönünce duştan çıkıp izleyeceğimiz yapımlardan seçmeler. Tabii eğer siz bu yazıyı okuyana kadar yayından kaldırılmazlarsa!


Ulan İstanbul
Meslek: Dizi
Neden izlemeli: Şebnem Bozoklu’yu uzun zamandır bir dizide izlememiştik. Pavyon şarkıcısı rolü üzerine cuk diye oturmuş! Şarkısı Kezzapla Mayonez ile birlikte Yalan Dünya’daki Tülay’ın pabucunu dama atacak gibi görünüyor. Mahallede yaşayan bir ana oğulu canlandıran Salih Bademci ve Zeynep Kankonde çiftinin de harika bir uyum yakaladığı su götürmez bir gerçek. Şehriban’ın Ceyhun’a küçük bir çocukmuş gibi davrandığı sahneler, aralarındaki diyaloglar kesinlikle on numara. Bademci’nin “evlerden bir jön” suratı nihayet keşfedilmiş. Erkan Kolçak Köstendil ve Uğur Polat da farklı tarzlarıyla gayet iyi. Sırf Yalan Dünya’daki Vasfiye Teyze’nin mahallede camdan gelip geçeni izleyen bilgili/kültürlü komşu versiyonu olan Servet Bey’i canlandıran Zihni Göktay’ın iki dakikalık sahneleri için bile izlenir bu dizi. Ne de olsa üstatlara saygımız sonsuz! Uzun lafın kısası, o klişe tabirle pek sıcak bir (alaturka) mahalle komedisi…
İzlemesen de olur: Şebnem Bozoklu pavyon şarkıcısı rolüne cuk diye oturmuş oturmasına da, dizinin ilk bölümünde şarkıcılığı bırakıp bir ev kadınına dönüşüvermesin mi! İşte size strateji hatası: Yani seyirci, sevip içine girdiği eğlenceli pavyon atmosferinden buluşturulduğu hızla uzaklaştırılıyor. Fatmagül’ün Suçu Ne’den hatırladığımız Sevtap Özaltun, bu sefer kötü kadını bir kenara bırakıp iyi kalpli bir başrolle karşımıza çıkıyor ama bu role tam olarak girip giremediği muamma. Ferdi rolündeki Kaan Yıldırım ise başrolün tutkulu bir şekilde aşk yaşayacağı jön adayı olmaktan fersah fersah uzakta ve bu noktada da insan bu kadar da mantık hatası olmaz ki diye düşünüyor. Dizinin konusu İstanbul’da dolandırıcılık yapan bir çetenin Nevizade ailesi maskesi altında bir mahalleye taşınması olarak özetlenebilir. Ancak bu tip aksiyon ögelerinin Türk dizilerinde pek bir Amerikanvari durduğunu yıllardır hiçbir yapımcı öğrenemedi gitti! Yani izlemeseniz de olur. Ayrıca Ulan İstanbul diye dizi ismi mi olurmuş? Ah/Vah İstanbul falan olsaymış gene neyse. Sırf adı bu olduğu için arada bir karakterlere zorla söylettikleri “Ulan İstanbul” replikleri de cabası! E bizimki de kulak yani…
Sicil: 8/10
Kiraz Mevsimi
Meslek: Dizi
Neden izlemeli: Kızlar güzel, erkekler yakışıklı. Yaz sezonu için yapılan yepyeni bir gençlik dizisi, üstelik gelecek sezonda da devam etmesi kuvvetle muhtemel. Öyle Bir Geçer Zaman Ki’de nostaljik bir atmosfer içinde izlediğimiz kızılımsı Nilperi Şahinkaya dizinin bombası. Özge Gürel de tatlı, güzel, hoş bir oyuncu. Senaryo da sinemadaki Romantik Komedi filmlerini yazan Aslı Zengin’den. Jenerik müziği de gayet iyi. Daha sebep sayayım mı?
İzlemesen de olur: Kavak Yelleri’nin ısıtılarak önümüze konan hali. Başroldeki Dağhan Külegeç’in olması da bu çağrışımı destekliyor. Dizinin esas yakışıklısı Serkan Çayoğlu dururken, başroldeki iki kızın da Külegeç için yanıp tutuşuyor olması ayrı bir vaka. Her sefer aynı tip projelerde karşımıza çıkarak yerinde sayıp duran Külegeç’in eğri ağzıyla kızlara bakıp ukalaca gülümsediği sahneler bir süre sonra baygınlık verebilir. Özge Gürel yer yer Hazal Kaya’yı andıran bir oyunculuk sergiliyor. Çayoğlu’nun oyunculuğu ise sıfır, sadece karizmasıyla işi götürüyor ve sesinin dublajını her bölümde başka bir oyuncu yapmaz inşallah. Ayrıca dizinin gelecek sezonda da devam etmesi durumunda, aynı kanalda aynı gün bir Karagül gerçeği olduğu için günü mutlaka değiştirilir. O ilk tadı kaçar. Son olarak, her gençlik dizisinin adının doğayı çağrıştıran isimlerden seçilmesi nedendir? Yol yakınken iftar sonrası programlarına sarın siz.
Sicil: 8/10


Güllerin Savaşı
Meslek: Dizi
Neden izlemeli: Damla Sönmez ve Canan Ergüder’in performansları bir harika. Zengin fakir çatışmasına hala (ve hala) aç bir toplum olduğumuzdan, gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz.
İzlemesen de olur: Dizinin adı Güllerin Savaşı diye karakterlerin isimleri de içinde “gül” geçen isimlerden seçilmiş, ama öyle bir zorlama olmuş ki sormayın: Bakınız Gülru ve Gülfem. Bu durumda, senaryoda acaba Bülent Ersoy’un parmağı mı var diye düşünmeden edemiyor insan. Ayrıca Med yapımın Umutsuz Ev Kadınları’nın jeneriğinde kullandığı gül efektinin tıpatıp aynısını sanki ellerinde kalmışçasına bu dizide kullanması da eksi puan topluyor ve üzerinde hiç emek verilmemiş bir iş olduğu izlenimi uyandırıyor.
Sicil: 6/10
Eyvah Düşüyorum
Meslek: Yarışma
Neden izlemeli: Sadece dört harf: M. A. L. İ. Mehmet Ali Erbil’in ekran ışığı, güldürme performansı, esprileri, şakaları ve şov sunuculuğu yıllara meydan okuyor!
İzlemesen de olur: Sadece dört harf: M. A. L. İ. Yıllardır ekranlarda göre göre bıkmış olabiliriz ve yine her an birilerinin pantolonunu aşağı indirebilir. Üstelik biz onu Çarkıfelek’le özdeşleştirmiştik. Yarışmanın sorularına gelecek olursak sorular çok saçma. Ayrıca insanların o şıkır şıkır kıyafetleri içinde suya düşürülmeleri izlerken iç acıtıyor. Yapmayın günahtır…
Sicil: 6/10
Ali Biçim Show
Meslek: Talk Show
Neden izlemeli: Beyaz Show’dan sıkılanlar için farklı bir konsept. İçinde ilginç ve komik bölümleri olan, takip edilebilecek bir Show.
İzlemesen de olur: Amerika’daki benzerlerine özenilerek hazırlanmış bir talk show. Konukların oturuş düzeninden sahne tasarımına her şey Jimmy Fallon’u anımsatıyor. Ayrıca egosu yüksek Ali Biçim’in hiç güldürmeyen esprileri ne yazık ki olmamış. Üstelik program canlı yayın bile değil.
Sicil: 5/10
Dur Durabilirsen
Meslek: Sahne
Neden izlemeli: Hem eğik bir sahnenin üzerinde ayakta durmaya hem de oyunculuk yapmaya çalışanları izlemek kulağa eğlenceli geliyor.
İzlemesen de olur: Ünlü oyuncu Engin Hepileri sunum işini beceremiyor. Oyuncular da sahnede biraz sönük kalıyor, işi yürütemiyorlar. Sunucuyla aralarında bir uyumsuzluk var gibi. Oyuncuların içinde en tanınanı, Fatmagül’ün Suçu Ne’deki Bülent Seyran. Seyran şüphesiz çok iyi bir oyuncu, ama bu eğlenceli formata gitmeyen bir dinginliği/sakinliği var. Bu format biraz da Arkadaşım Hoşgeldin’i anımsatıyor.
Sicil: 5/10
X Factor Star Işığı
Meslek: Yarışma
Neden izlemeli: Canlı yayınlanıyor olması güzel. Ve de kusursuz bir ekran ışığı olan Atiye’yi epeydir bir yerlerde izlemiyorduk.
İzlemesen de olur: Son haftalarda yatıp kalkıp konuştuğumuz o “reklam kokan hareket”inden ötürü yeniden gündeme oturan Sinan Akçıl’ın kendini ilahlaştırıp genç kızlara fiyakalı bakışlar atmasını izlemek zorunda değilsiniz. Ayrıca Eurovision birincisi Azerbaycanlı Nigar Jamal’a Meryem Uzerli’yi taklit etmesini söylemiş olabilirler: Hareketleri ve ses tonu Uzerli’nin bir kopyası gibi, ne de olsa iki yabancı. Ve jüri koltuğunda sanki birisi onu oraya zorla getirmişçesine isteksiz oturuyor. Sürekli de “Çok yahşisan” diyor. Nihat Odabaşı’nın orada ne işi olduğuysa anlayan varsa lütfen yorumlarda belirtsin.
Sicil: 3/10
Güzel Köylü
Meslek: Dizi
Neden izlemeli: Sizlere seti ziyaret edebilme olanağı sunan başka hangi dizi var söyleyin? Yolu Ege’ye düşenler yol üstünde uğrayabilirler. Senaryo çok yaratıcı değil, ama sıcak ve samimi. Ve en son Zeytin Tepesi’nde, çok da güzel bir rolde izlediğimiz Zerrin Sümer’i özlediyseniz Ege şivesini sakın kaçırmayın.
İzlemesen de olur: Muğla’da, Trabzon’da, Ürgüp’te veya Mardin’de geçen dizileri izlemekten artık BIKTIK! Güzel Köylü de Muğla’da geçen bir yaz dizisi. Ancak ne yazık ki Gizem Karaca iyi kalpli kız rollerinde pek başarılı olamıyor.
Sicil: 4/10
Nilgün Belgün’le Bir Yaz Gecesi
Meslek: Talk Show
Neden izlemeli: Nilgün Belgün gerçekten akıllı bir kadın ve bu işi (biz görmesek de) Amerikalarda bile yapmış bir isim. Türk izleyicisi onun tadını almayı başarabilir mi bilinmez, ama belli bir çıtanın altına düşmeyen konuk seçimi olan bu show’u izleyip eğlenmenize bakın. Üstelik canlı yayın!
İzlemesen de olur: Belgün’ün esprilerini canlı yayından önce bir kağıda yazarak çalıştığı çok belli. Biraz daha doğal olabilmeyi başarırsa çok daha iyi olacak…
Sicil: 8/10

Peki siz hangi yapım hakkında ne düşünüyorsunuz?

2 yorum:

  1. favori dizim : ulan istanbul.bayılıyorum ona.çok hoş bi dizi bence.
    neden izlemeli,izlemesen de olur kısımları harika olmuş ayrıca. :))

    YanıtlaSil
  2. kiraz mevsimi pek keyifle izliyom yaaaa :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

"Yazın son günleri, insanın dünyayı değiştirebileceğine dair hâlâ içinde umut taşıdığı günlerdir. Ama ne zaman ki mevsim döner, işte o ...