3 Mayıs 2016 Salı

TİYATROSUZ OLMAZ!



Tiyatrosuz olur mu? Olmaz!

Her ay olmasa da mutlaka tiyatroya gitmeye çalışırım. 

Operadaki Hayalet, Kim Korkar Hain KurttanThe Illusionists, NehirKafkas Tebeşir DairesiYokuş Aşağı Emanetler gibi özel ve pahalı prodüksiyonları aman kaçırmayayım derken, Devlet Tiyatrosu'ndaki oyunlar arada kaynıyordu. Profesyonel ve Buluşma Yeri'ne gidebilmiştim sadece (bu yazılarımın hepsini tiyatro etiketinde bulabilirsiniz). Ve uzun bir aradan sonra, bu cumartesi, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'ndeki 12. Gece'ye gittim. Devlet tiyatrosu oyunu ama en az özel tiyatro oyunları kadar iddialı! Her şeyden önce, kadrosu iddialı. Shakespeare'in 12. Gecesi'nde Bennu YıldırımlarÖzge ÖzderSenan Kara TutumluerErkan SeverLevend ÖktemKubilay Penbeklioğlu gibi oyuncular rol alıyor. Viola/Sebastian, Olivia, Orsino, Malvalio, Feste, Tobi Dayı, Andrew... Çok fazla karakter var. Eğlenceli ve komik, ama yer yer hüzünlü bir oyun bu. İşte konusu: "Shakespeare'in en sevilen komedilerinden biri olan 12. Gece'de, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian, bir gemi kazasından sonra, birbirlerini öldü sanıp ayrı düşerler. Viola, Illyria dükü Orsino'nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına girer. Orsino adına güzel Olivia'ya kur yapmakla görevlendirilir. Olivia ise kardeşinin ölümünden sonra yastadır ve ayağına gelen herkesi geri çevirmektedir, ta ki şimdi erkek kılığındaki Viola'ya aşık olana dek. Bu sırada, Olivia'nın dayısı Tobi, tutucu hizmetkar Malvolio'ya şamatalı bir oyun oynarak, bu cümbüşlü kimlik yanılması ve karşılıksız aşk hikayesini iyice kızıştırır."




Ben her şeyden önce, oyunun sahne dekorunu çok beğendim. Hele o dev kaktüsler... Zaman zaman yaratılan rüya atmosferi de seyirciye gerçekten çok güzel geçti. 

Oyun 110 dakika ve tek perdeydi. Hiç araya çıkmadığı için koltuklarında huzursuzca kıpırdanan seyirciler olmadı değil... (Evet, bence de bir ara verilebilirmiş.) 

İlk kez izlediğim Senan Kara Tutumluer'in performansı harikaydı. Neden bilmiyorum ama Sezin Akbaşoğulları'nı izliyormuşum hissine kapıldım ara ara.


Oyundan sonra Bennu Abla'yla önceden konuştuğumuz üzere kuliste buluştuk. 12. Gece sonrası yüzünde yorgun ama her zamanki gibi çok tatlı bir gülümseme, elinde ise bir küçücük Ters Düz var Bennu Abla'mın... Dediğim gibi oyun harika, mutlaka gidip görün. Şarkılı, müzikli, güzel bir oyun bu! Bennu Yıldırımlar'ın performansına gelince... Ya bir insan her karakteri mi bu kadar iyi canlandırır! Her seferinde bu yeteneğe daha çok hayran oluyoruz! (Her yıl nisan-mayıs aylarında bir şekilde bir tiyatroda, etkinlikte bir şekilde bir araya gelir olduk. Bu üçüncü oldu.)

Instagram hesabım: instagram.com/ofluoglumert
Twitter hesabım: twitter.com/ofluoglumert
Facebook hesabım: facebook.com/ofluoglumert

3 yorum:

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...