20 Mayıs 2016 Cuma

YEDİĞİMİZ YOĞURT YOĞURT MU, İÇTİĞİMİZ SÜT SÜT MÜ?

Hani televizyonlarda, gazetelerde herkes bas bas bağırıyor ya "Sağlıklı beslenin! Sağlıklı beslenin!" diye, e tamam iyi hoş güzel de, bunu nasıl yapabileceğimizi de söyleseler keşke! Markette satılan beyaz peynir beyaz peynir mi, yoğurt yoğurt mu, süt süt mü? Hayır! Raf ömrü uzatılmış, içlerine kimyasal basılmış "şeyler" onlar, ama peynir değiller, yoğurt değiller, süt değiller... Yani sağlıklı diye tanımlanan şeylere nasıl erişeceğiz biz? Muzun kilosu neden pahalılandı mesela? Bir muz, tek bir muz üç lira ediyor resmen, yok artık! Doğadanın bize sunduğu bir meyve için tonla para ödüyoruz! Çiftçilik öldü, bahçecilik öldü, biz yok ettik doğayı, şimdi de her şey pahalılaştı, üstelik pahalılaşırken sağlıksızlaştı, hastalıklar çoğaldı, yayıldı... Meyve alıyoruz ama o meyve meyve mi? Sebzeler aynı şekilde... Meyve sebze mi yiyoruz, yoksa kimyasalları mı? Sütler, peynirler de artık fabrikasyon... E biz ne yiyelim? Ne yiyelim, nasıl yiyelim de sağlıklı beslenelim? Herkes yazıyor ama iş pratiğe gelince bunun yolunu gösterseler bize keşke...



Cem Seymen Para Dedektifi programında bu hafta Karadeniz'in, Trabzon'un, Rize'nin sorunlarını anlatıyor. Yaylaları anlatıyor. Orada öyle güzel bir şey söylüyor ki, ben de altına imzamı atarım! Turizm için diyor ki: "Yaylada bile hep endüstriyel ürünler... Burada Karadeniz'in kumaşı, Karadeniz'in balı, Karadeniz'in çayı, Karadeniz'in fındığı olmalı, Karadeniz'in pekmezi, Karadeniz'in reçeli, Karadeniz'in tereyağı olmalı... Mıhlama, kuymak olmalı... (Arkasındaki kafeyi göstererek) Burada hamburger olamaz... Hamburger bizim ürünümüz bile değil... Ben Karadeniz'e gelmişim, niye hamburger yiyeyim? Bu yörenin o muhteşem ürünlerini yemeliyim... Pizza niye yiyeyim? Burası İtalya mı? Hamburger niye yiyeyim? Bir İtalyan köyüne gideyim de mıhlama koysunlar önüme, bunu isteyebilir miyim? Acaba menülerine mıhlama koyabilirler mi? Türk mutfağı zengin ama yok... Hamburger yiyeceğiz, pizza yiyeceğiz, ondan sonra da turizmi geliştirmeye çalışacağız! Bu kadar çok endüstriyel ürünün satıldığı, dokusunu, doğasını, kendine özgü ürünlerini kaybeden bir yere turist gelip ne yapsın?"

Instagram hesabım: instagram.com/ofluoglumert
Twitter hesabım: twitter.com/ofluoglumert
Facebook hesabım: facebook.com/ofluoglumert


12 yorum:

  1. Ayvalık'ta bir gün köy kahvaltısı yapalım diye bir köye gittik.Bir de ne görelim adam arka tarafta Migros poşetleri elinde arabadan iniyor!Bir daha da inanmadım köy kahvaltısı reklamına.

    YanıtlaSil
  2. Cem Seymen muhteşem değil mi bayılıyorum programlarına. Ve evet doğal hiç bisey kalmadı ne yazık ki

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel anlattın. Bazen böyle yazılar okuyunca ne kadar şanslıyım diyorum. Domatesi biberi patlıcanı salatalığı dalından alıp yiyebiliyorum. Yağı peyniri yoğurdu kendimiz yapıyoruz. Sağolsun Allah bizim Kınalıya Kınalıada bize veriyor sütünden ☺ azcık kıskandırayım dedim :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu okuyan herkes imrenmiştir eminim... ;)

      Sil
    2. Telefondan yazınca hep böyle oluyor işte. Yanlış yazmışım..
      Kınalıada değil Kınalı da olacak.. :(

      Sil
    3. Kınalı bizim inek :))

      Sil
  4. Doğala dönmek çok zor artık ://

    YanıtlaSil
  5. Doğal birşey kalmadı artık. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. sen bozbalıkta yaşa işteeeee daha organiktir orasıııı :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...