17 Haziran 2016 Cuma

AMA BURADA DENİZ OLMASI GEREKİYORDU?!


Trabzon'a her geldiğimde şehri biraz daha değişmiş buluyorum. En hızlı değişimse hiç kuşkusuz şehrin simgesi olan denizde, sahilde oluyor... 

Gördüğünüz üzere, 2014 yılındaki ilk fotoğraftaki deniz, artık yok. Deniz dolduruldu ve üstünde son sürat devam eden bir inşaat var. Sahil yolu denizden metrelerce içeride kaldı. Dahası, gelecek yaz bu "son durum" fotoğrafındaki denizi de göremeyebiliriz. Zira dolgu çalışmaları sürüyor. Trabzon kendini denizden uzaklaştırmaya devam ediyor. 

Yani bir Karadeniz şehri değil artık Trabzon, İç Anadolu şehrine dönüştü. Deniz yok oluyor. Kumsallar yok oluyor. Doğal kıyı şeritleri yok oluyor. Yerlerini de ikinci fotoğrafta gördüğünüz inşaatlar alıyor.

Hatta, artık maziye karışan 2014 yılındaki fotoğrafta gördüğünüz park ve yollar da bundan on yıl önce denizi doldurularak elde edilen alanlar. Yani orası da tamamen denizdi, sonra doldurulup sahil yolu yapıldı, şimdi dolgu üstüne dolgu yapılmaya devam ediliyor... 

Deniz, şehirden gittikçe uzaklaşıyor.

Trabzon'un kafeleriyle, restoranlarıyla en gözde semtlerinden biri olan Beşirli'de durum bu. Bir yıl önce "deniz kenarında" olan restoranlar artık inşaat sahalarının, şantiyelerin ortasında kaldı. Masmavi deniz, kayalar, yosunlar, balıklar, kumsallar yok oldu, yerini betonlar, kamyonlar, vinçler, tozlar, dumanlar aldı. 

İşte bu yüzden, eski ve yeni fotoğraflara baktıkça diyorum:

Ama burada deniz olması gerekiyordu?! 


Not: Yeni bir kitaplık yazısı çok yakında! Önden bilgilenmek için diğer sosyal medya hesaplarımı takipte kalın! 

10 yorum:

  1. Sadece Trabzon mu ?
    Zonguldak'ta öyle :(
    Karadeniz karadeniz olmaktan çıktı :(
    Ama tabi Zonguldak'ın yanlış bilmiyorsan 90 'ların sonunda sahile dönüştü .
    Her yer artık öyle yani :(
    Büyük bir deprem olsa neler olabileceğini düşünmek bile istemiyorum

    YanıtlaSil
  2. Zaten eleştiriliyordu Karadeniz kıyılarının doldurulması, azalacağına daha da artmış:(

    YanıtlaSil
  3. herşeyi tüketmeyi öyle seviyor oldukki, muhteşem denizlerimizi bile katlediyoruz. eskiden 3 tarafı denizlerle çevrili denilirdi artık minik denizciklerin olduğu bir ülke olduk

    YanıtlaSil
  4. Deniz doldurma olayı malesef dünyanın herbiryerinde var. Ve bu da kapitalizmin işi. Patronlar yapar doğada hakkı olanla uzaktan köşeden kapı arkasından izlerler. Trabzon'da deniz Çömlekçiye kadardı. Yani Trabzon'daki o meşhur meydanın yeri bile denizi. Değişiyor herşey. Kim engel olabilmişki.

    YanıtlaSil
  5. İstanbul'da Maltepe sahilini doldurdular şimdi de Kartal'a geldiği söyleniyor sıranın. Umarım bir gün deniz verdiği yerleri geri almaz..

    YanıtlaSil
  6. hayret bişey vallahi.. o nasıl iş.. nasıl yemişler sahili.. malesef bunu bir çok yerde görmek mümkün, ne kadar acı, ne kadar üzücü..

    YanıtlaSil
  7. Malesef ülkemizde çoğu yer böyle :(

    YanıtlaSil
  8. daha önce de sölemiştiin bunu evet hiç görmedim drabzonu amaaaa :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...