21 Nisan 2016 Perşembe

TERS DÜZ'DEN ALINTILAR

Kitap alıntılarını seviyorum. Kitap cümleleri. Aynı dizi fragmanları gibi oluyor. Tadımlık. Ben de bugün kendi kitabım Ters Düz'den birkaç alıntı yapmak istedim.



"Ece teşekkür edip onun boynuna sarıldı. Huzur içinde öpüştüler. Çok sıcak ve rahat bir öpüşmeydi bu. Gerçekliğin sertliğinden uzak ve tatlı düşlere bir o kadar yakın. Dışarısı ise soğuktu. Gerçekti. Kaçınılmazdı. Ece şefkatin kollarından ayrılması gerektiğinde kendini büyük bir savaşa hazırladı. Midesine nedense garip bir yumruk oturmuştu. Bu yumruk her geçen an varlığını daha da hissettiriyor ve uğursuz bir şeylerin habercisi gibi giderek şişiyordu."


"Onun birlikte olduğu kişiyi dış görünüşüne ve maddi durumuna bakarak seçen kızlardan olmadığını biliyordu. İnsanlar genellikle karakter özelliklerinden önce esmer mi sarışın mı, uzun mu kısa mı, sağında solunda defosu var mı diye bakarlar, memleketine göre yargılarlar ve genelleme yapmayı severlerdi. İşte o böyle değildi, asla olmamıştı. Önemli olan doğma büyüme insan olmaktı ve o bunun bilincindeydi."

"Ece'nin arabayı sürmekte olduğu dağ yolu, tepelerin arkasında batmakta olan ekim güneşinin kızıllığı içindeydi. Arabanın farları daha şimdiden uykuya dalmış olan çam ağaçlarını, yaşlı bir ucubenin saçlarını andıran terk edilmiş fındıklıkları aydınlatıyordu. Her taraf o kadar ıssızdı ki, bir saat içinde yolun karşısından yalnızca bir kamyon geçmişti. Bu tekdüze sessizlik asap bozucuydu."

"Yayınevleri aslında edebiyat heveslilerinin bir araya toplanıp sanatsal konuşmalar yaptıkları yerler değil, para kazanma hırsıyla birbirini yiyen insanların ne tür kitaplar basıp daha çok para kazanabileceklerini tartıştıkları ticarethanelerdi. Birbirinin kopyası olan, aynı konuları tekrar eden aşk öykülerini hemen basarlardı mesela. O tip kitapların yazım ve mantık hatalarıyla dolu olmaları, hedef kitlesi beş yaşındaki çocuklarmışçasına bir dil kullanmaları hiç önemli olmazdı. Ece, günün birinde sektörün onu da böyle kalitesiz romanlar yazmaya mecbur bırakıp bırakmayacağını merak etti."

3 yorum:

  1. güzel alıntılar özellikle "Ece'nin arabayı sürmekte olduğu dağ yolu ile ilğili anlatımı çok sevdim.

    zihni yormadan anlaşılabilir dilde olan anlatımları çok seviyorum.

    Allah yolunu açık etsin :)

    YanıtlaSil
  2. alıntıları ben de çok seviyorum ;) şu anda romanın 3/4 ünü bitirdim :) az kaldı bitmesine yaaa ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman alıntıların 3/4'ünü okudunuz! :) ;)

      Sil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...