11 Eylül 2023 Pazartesi

DOĞANIN SESİ: TRABZON

Şimdinin yurt içi uçak biletleri, birkaç yıl öncesinin yurt dışı uçak bileti fiyatlarına ulaştı. Kısa süreli bir kaçamak için İstanbul'dan Trabzon'a geldim. Tek yön uçak bileti 1696 lira. Bugünün Türkiye'sinde memleketinize seyahat etmek için gidiş-dönüş yaklaşık 4 bin lirayı gözden çıkarmak zorundasınız. 

Efendime söyleyeyim köftesiydi, pidesiydi, ekmeğiydi, balığıydı derken Trabzon'da ne yenir sorusunun yanıtını layığıyla verdikten sonra, Maçka'ya gittim. Eğer bu blog'un sıkı bir okuruysanız bildiğiniz üzere Maçka, Bozbalık romanlarım için ilham aldığım o güzel yer... Ters Düz de Uçurum Zamanı da Maçka'nın hayali bir köyü olan Bozbalık Köyü'nde geçiyor. 

Bir elimde haftanın 25 liralık Oksijen gazetesi, diğerinde okuduğum kitap, Maçka'nın yeşilinde içime bol bol temiz hava çekmekle meşgulüm. Trabzon şehir merkezindeki sıcak, bunaltıcı, nemli havanın aksine Maçka'ya sonbahar gelmiş, hava bir hayli serin, kısa kollu tişörtümün üstüne kalın bir hırka geçirme ihtiyacı hissediyorum. 

Düşünüyorum: Acaba doğa neden insanın kendini en huzurlu hissettiği yer? Göğe yükselen yemyeşil çam ağaçlarının asaleti, dağların tepelerini görünmez kılan incecik sis, kuşların ve kelebeklerin insanın her türlü ekonomik probleminden habersiz oradan oraya uçmaları bir an için dünyanın derdini tasasını unutturduğundan olsa gerek... Nietzsche"Doğayla baş başayken kendimizi öylesine rahat ve keyifli hissetmemizin nedeni, doğanın bizim hakkımızda bir görüşü olmayışıdır" demiş. Lakin acı bir gerçek var ki, şehir yaşamı eninde sonunda bizi çağırıyor. 

instagram.com/ofluoglumert

twitter.com/ofluoglumert


4 yorum:

  1. Doğaya dinlenmeye kaçmak güzel olmalı ben hiç deneyemedim...

    YanıtlaSil
  2. Şahane manzaralar, yeni romanın için malzeme topluyorsun sanırım Mert'cim:)

    YanıtlaSil
  3. Fotoğraflara bakmak bile insana huzur veriyor. Her yerin yemyeşil olduğu, doğanın içinde bir yaşam sanırım birçok kişinin en büyük hayali ancak dediğiniz gibi şehir yaşamı eninde sonunda bizi çağırıyor :)

    YanıtlaSil
  4. Nietzsche doğru demiş. Her doğayla başbaşa olduğumda, dünyevi kederler hiç aklıma gelmez. :)
    2018 yılında Gürcistan gezimizin öncesinde Trabzon'da 2 gün kaldım. Dediğiniz gibi Trabzon'da nem oranı oldukça yüksek. Kıyıdan uzaklaştıkça hem sıcaklık hem de nem oranı düşüyor. İnsana aynı günde farklı mevsimleri yaşatıyor bölge. :)
    Fotoğraflar, pek harika...Ellerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

İMZA GÜNÜ

Henüz daha vakit var ama ön duyuruyu yapmış olayım: 12 Mayıs pazar günü Remzi Kitabevi'nde (Bağdat Caddesi, Suadiye) 15.00-17.00 saatler...