13 Haziran 2015 Cumartesi

TRABZON'LA İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN 5 YANLIŞ

1. Trabzon, denize kıyısı olan bir şehirdir.

Tamam, belki bundan on yıl öncesinden bahsediyor olsaydık Trabzon'un denize kıyısı olan bir şehir olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirdik. Ama artık Trabzon kenti denizden uzaklaşıyor. Deniz zaten sahil yolu nedeniyle doldurulmuştu, şimdilerde de stadyum çalışmaları için dolduruluyor. Yani ayak basılan her yer bir zamanlar denizdi. Şimdilerdeyse Trabzon'un doğal sahilinden, küçük plajlarından, balıkçı barınaklarından artık eser yok. "Sahil yürüyüş yolu" da artık yalnızca "yürüyüş yolu" olarak git gide şehrin içinde kalıyor.


2. Trabzon, yemyeşil ağaçlarla çevrili bir şehirdir.

Siz o dizilerin Trabzon'da çekildiğini sanıyorsunuz. Ama hayır, o diziler Trabzon'a iki üç saat uzaklıktaki köylerde, vadilerde, ormanlarda çekiliyor. Yoksa siz şehrin içinde ineklerle gezildiğini, binaların tezek koktuğunu mu düşünüyordunuz? Oysa Trabzon'un şehir merkezinde yeşillik değil, sadece bina görürsünüz. Tıpkı İstanbul'da olduğu gibi...

3. Trabzon'da trafik yoktur.

Çiziniz, bunun üstünü kesinlikle çiziniz. Trabzon, özellikle son iki üç yılda, trafik sıkışıklığı konusunda İstanbul'la yarışabilir hale gelmiştir. Özellikle iş çıkışı saatlerinde yollar felç olmaktadır. Akçaabat-Beşirli arası, Atapark-Meydan arası iki dakikalık yollar, trafik yüzünden yarım saat sürebilmektedir.

4. Trabzon kalabalık bir şehir değildir.

Çiziniz, bunun da üstünü çiziniz. Zira Trabzon çok kalabalık bir şehirdir. Hem de şaşırtıcı bir kalabalıkla karşılaşırsınız. Öyle ki yolda rahat yürüyemezsiniz, her yer İstiklal Caddesi'nden beterdir. Karadeniz'in ve Türkiye'nin her yerinden göç aldığı için, nüfusu her geçen gün katlanarak artmaktadır.

5. Trabzon'da sanat etkinlikleri yoktur.

Her şey olumsuz değil elbette... Trabzon'da çok sayıda galeri, sergi salonu vardır. Her yıl düzenli olarak tiyatro şenlikleri, karikatür etkinlikleri, kitap günleri düzenlenir.

9 yorum:

  1. "Trabzonlular Laz'dır." Bunun da üstünü çizelim

    YanıtlaSil
  2. İnanılmaz.. Gerçekten bunların doğru olduğunu sanıyorduk.. :)

    YanıtlaSil
  3. Trabzona gitmemiş olsam inanırdım. Pardon Trabzon lu olmamış olsam. Yıllardır giderim, böyle yorum görmedim. :)) Ağacı, yeşili, ormanı falan her şeyi yerinde. Şehrin merkezinde şehirleşme çalışmaları var sadece. Olması gerekiyor zaten :) Namı değer "büyükşehir" :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. New York da büyükşehir ama Central Park gibi bir yer var en azından. Öyle olması gerekiyor diye bir şey yok yani. Hes'idir, yoludur derken o da kalmıyor zaten. Şimdi de yeşil yol diye bir icat çıkardılar mesela.

      Sil
    2. Şehrin içinde ağaç, orman yok ki... Yani artık dağlara tepelere evler yapılıyor. İstanbul gibi. Nasıl ki İstanbul'da arabaya binip iki üç saat yol gittikten sonra dağlara, ormanlara ulaşıyorsunuz, artık Trabzon'da da böyle. Ayrıca deniz doldurma çalışmaları son sürat devam ediyor. "Yeşil yol" ve "yeşil dalga"lar da var evet... :)

      Sil
  4. trabzonu değil ama civar köylerini kasabalarını merak ediyorum :D

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...