8 Nisan 2016 Cuma

A 101 - BİM ABUR CUBURLARI VE AKILLARA ZARAR İSİMLERİ!

Onlar her yerdeler! Sağımızda, solumuzda, üstümüzde, altımızda, yanımızda, diğer yanımızda! Neden mi bahsediyorum? Tabii ki A 101, BİM ve ŞOK'tan! Yaptığım gayriresmi bir sokak gözlemine göre, her mahallede en az üç A 101, en az iki BİM ve en az bir adet ŞOK market bulunmakta. Ama öyle, her an her adım başında karşımıza insanı maviden soğutan, hastane duvarlarını andıran iç düzenlemesiyle (daha doğrusu düzensizliğiyle) bir A 101 çıkmıyor mu? Bu yazıda, sade ve sadece A 101 ve BİM'lerde satılan abur cubur markalarını ve aslında hangi bildiğimiz orijinal ürünün versiyonları olduklarını ele almak istiyorum, tabii ki yaratıcılık kokan (!) isimlerine de değineceğim (Evet üşenmedim ve son derece spontane bir şekilde böyle bir şey yapmaya karar verdim). 

Eğer hazırsanız başlıyoruz... A 101 ve BİM gururla sunar!

Coca Cola vs Le' Cola 


İşte karşınızda normal Coca Cola'nın A 101 ve BİM'deki versiyonu olan Le'Cola! Bu ismi kim bulmuş, çok düşünmüş mü, amacı Fransa'yı çağrıştırarak "en iyi kola bizimkisi, diğerleri bizim çakmamız" gibi bir etki mi yaratmaktı, bilmiyorum. Hiç içmedim. Açıkçası canlı halini bile görmedim. Lisede arkadaş ortamlarında Le' Cola esprisi yapılırdı, oradan biliyorum. Ama yok yani bu nasıl bir isim böyle... (Fanta'nın muadili olarak Le'Porta da varmış!)

Topkek vs Kekspir 


Bildiğimiz Topkek, A 101 ve BİM kapısından içeri girdi mi Kekspır'e dönüşüyor. O nasıl bir isimdir sorarım size?William Shakespeare'den mi aklınıza geldi Kekspır diye bir ürün yaratmak?

Eti Hoşbeş vs Centro gofret


Aranızda Eti Hoşbeş'i sevmeyen var mı? Ben çok severim! Sürekli elimin altında bulunan nadir abur cuburlardandır. Eti Hoşbeş'in en sevdiğim yanıysa çeşit olarak çok alternatifinin olması. Bakınız: Vişnelisi, misket limonlusu, ekşi elmalısı, mandalinalısı... Ama A 101 ve BİM sularında Eti Hoşbeş pek rağbet görmüyor. Onun yerine raflarda Centro gofretleri var.

Crax tuzlu çubuk kraker vs Krınkıl ya da Halk çubuk kraker 


Bir yanda klasik tuzlu çubuğumuz Crax... Bir yanda da söyleyiş benzerliği bakımından uydurdukları isim Krınkıl... Fazla söze gerek yok...

Sütaş/Pınar süt vs Birşah süt 


Ama şimdi şöyle de bir durum var... Sütaş ve Pınar'ın 200 ml'lik sütleri 1.20 TL iken, Birşah süt sadece 60 kuruş! E şimdi siz ikisini aynı rafta yan yana koyarsanız, genel müşteri profili de tabii ki onun yarı fiyatı olan Birşah'ı atıverir sepetine, çünkü onun fiyatı daha cazip gelir.

Evet, arkadaşlar... Bu liste çoğaltılabilir... Ben örnek olsun diye bunları yazdım... Gördüğünüz gibi Kekspır'den Le' Cola'ya, Krınkıl'dan Le' Porta'ya kadar akıllara zarar isimlere sahip ürünler var A 101 ve BİM marketlerde (yahu o Kekspır değil de Kekspir olmasın, hayır yani okunuşları da zor). İşin diğer garip yanı, bu ürünlerin sadece A 101 ve BİM'de satılıyor olması... Yani Migros'a gidip "Ver bana ordan bir Kekspır!" diyemiyorsunuz. E öyle olunca da haklı olarak işkilleniyor insan. "Çok ucuzsa çok dandiktir, kesin bir iş vardır bunda" diyor ister istemez. Ama öte yanda kimilerine göre de ucuz olanı almak daha hesaplı, çünkü böylece vişneli bir Eti Hoşbeş'e vereceğin parayla iki paket Centro gofret alabiliyorsun.

Ben bunların hiçbirini yemedim de içmedim de. Ama isimler o kadar komik ki... Zaten bu yazıyı da sadece sizleri eğlendirmek için yazdığımı umarım göz ardı etmemişsinizdir. İnternette A 101 ve BİM abur cuburları diye açılmış yüzlerce sayfa var. 

Zaten ister Coca Cola olsun, ister Le' Cola, siz yine de çok fazla içmeyin bu meredi. Bakınız sonra şekerdi, diş çürüğüydü uğraşır durursunuz... Diğer meseleye gelince... Evinizin altındaki mahalle bakkalı dururken A 101 de neymiş? İlla tatlı krizine girdiniz mi, meyveli müsli falan yiyin, ben çok severim. Elma, muz, havuç, ceviz, badem, fındık, bunlar ne güne duruyor? BİM'deki gofter de, Macro Center'daki gofret de dişlerinizi çürütmekten başka bir işe yaramıyor, bunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın!

Instagram hesabım: instagram.com/ofluoglumert
Twitter hesabım: twitter.com/ofluoglumert
Facebook hesabım: facebook.com/ofluoglumert



12 yorum:

  1. yalnız o centro gofretler acaip lezzetli :-))

    YanıtlaSil
  2. Dost süt ve yoğurt diyorum ben de ;))

    YanıtlaSil
  3. Ürünler Türkiye'de satış yapılmasına rağmen İngilizce'yi veya Fransızca'yı çağrıştıran isimler verilmesini anlayamıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Enn önemlisini unutmuşsun lütfen, hatta bi caps vardı sen nutellayla selfie çekersin cenazene peripella gelir diye:p
    http://www.istanbulmarket.com.ua/wp-content/uploads/2014/12/peripela.jpg

    YanıtlaSil
  5. Hahaha, özellikle BIM bu konuda diğerlerinden bir adım önde bence :))) Her alışverişte çok eğleniyorum ama bu sayede!

    YanıtlaSil
  6. Arkasim sen olayı yanlış bir yerden ele almışsın bilmiyorsun araştır öğren bari o markalar orjinal markaların marketler için ürettiği özel markalar yani onlarida danone torku eti gibi markalar üretiyor

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...