27 Nisan 2016 Çarşamba

YÜZYILIN SORUSU


Öncelikle şunu sorayım: Yaptığım poster nasıl olmuş millet? 
.
.
.
Ama başlıktaki yüzyılın sorusu bu değil elbette! Yine kitapla ilgili fakat başka bir soru. Daha önce de bahsettiğim gibi, Ters Düz çıktığından beri, yani Aralık ayından bu yana, kitapla ilgili pek çok yorum ve görüş alıyorum. Bu geri dönüşlerden anladığım kadarıyla, kitabın sonuyla ilgili okurlar ikiye bölünmüş durumda. Çoğunluk, yaklaşık %85'lik bir kısım, kitabın açık uçlu bittiğini, ikinci kitapla ilgili merak içinde olduklarını söylüyor. %15'lik bir kısımsa, ilk kitapta olayların bir yere bağlandığını, dolayısıyla ikinci kitapta olacaklarla ilgili hiçbir tahmin yürütemediklerini söylüyor.
.
.
.
Bildiğiniz gibi, Ters Düz, Bozbalık Serisi'nin ilk kitabı. Kitabın kendi içinde bir başlangıcı ve bitişi var ve tek başına sadece bu kitabı okuyanlar için böyle bir bütünlük olmak zorunda. Yani aslında kitap açık uçlu bitmedi. Ama sonunda bazı olaylar sonuçlanırken, bazı olayların da tohumları atıldı ve ikinci kitapta olacakların sinyali de yine bu olaylarda gizli olduğundan, evet, kitap aynı zamanda açık uçlu bitti -bu sinyallerin kokusunu almış olanlar için. Geçen bir okurum attığı bir mail'de (görünen o ki bu okurum kokuları almış), "Son sayfayı çevirdiğim an 'Ne, böyle pat diye bitmiş olamaz!' dedim ve başka sayfa var mı diye hızla bakındım, ama yoktu!" diyerek ikinci kitabı "deli gibi bir merakla" beklediğini söyledi. Gelmek istediğim nokta şu; ne ilginç, değil mi: Kimileri kitabın açık uçlu bitmediği görüşündeyken, kimileri fazlasıyla açık uçlu bittiğini düşünüyor. Böyle farklı düşünceler beni heyecanlandırıyor. Açık uçlu bitti ya da bitmedi diyen neye göre böyle söylüyor bilmiyorum, bunun kıstası ne, kriteri ne, inanın bilmiyorum. O yüzden size soruyorum.
.
.
.
Siz, Ters Düz'ü okumuş olan sevgili okurlarım, sizce kitap açık uçlu mu bitti? Kafanızda sorular var mı? Yoksa ikinci kitapta ne olacağına dair hiçbir tahmininiz yok mu? Bana yazın!

Not: Evet ben de çizim yapıyorum ama bu posterdeki template'ler hazırdır. 

Instagram hesabım: instagram.com/ofluoglumert
Twitter hesabım: twitter.com/ofluoglumert
Facebook hesabım: facebook.com/ofluoglumert


20 yorum:

  1. poster çok güzel.

    ben hiç açık uç filan bulamadım. bence bitti işte. ikinci kitapla ilgili hiçbir fikrim yok. bence bu konu bitti. başka bir şey yazacaksın. kahramanlarla ilgili ama başka bir şey. ben sadece ece için aşk istiyorum. :)

    YanıtlaSil
  2. Poster çok güzel, sadece sağalttaki tabela belki biraz değiştirilebilir. Tek ayaklı ve yazının yazdığı kısım boyca biraz daha dar olabilir mesela. Bunun dışında renk uyumu ve ayrıntılar harika olmuş, eline sağlık :))

    Kitabı daha yenice alabildim. Dersler falan çok yoğun oluyor, çok sık okuyamıyorum ama bitirince bu tip sorulara katılımda bulunacağım :)

    YanıtlaSil
  3. Afiş Genel anlamda bütünlük içinde, ben böyle bir afiş hazırlasaydım bir kaç ağaç azaltıri kalan ağaç gövdelerini daha kalın yapar, kuşlardan başka bir iki tür hayvan daha eklerdim, bir de hoş geldiniz tabelasının alt ve üst boşluklarını kısaltır, tabelaya da daha ahşap görüntüsü verirdim. bir kaç budak yeri falan eklerdim. ama her zaman dediğim gibi, en iyi olan ilk kez bitti dediğinde ortaya çıkandır. İçine sindiği için bitmiştir çünkü. :)))

    YanıtlaSil
  4. Mertcim öncelikle poster süper olmuş!! harikasın gerçekten:) bence kitap kendi içinde okuru tatmin ediyor, yani "yazar kitabın sonunu havada bırakmış" vs. diyemeyiz, ama ikinci kitap için de merak uyandırıyor, ben kitap bittikten sonra karakterlerin neler yaşadığını merak ettim doğrusu, yani ikinci kitabı merakla bekliyorum:)

    YanıtlaSil
  5. Poster gayet güzel ama kitabın orjinal görüntüsü renklerin için de estetik durmamış gibi geldi, sanki kitap kapağa ile oynanabilir.
    Terz Düz her şey sonuçlanarak bitti, benim aklımda bir soru kalmadı, sadece durumu belli olmayan kahramanlar var, bu da ikinci kitap da yer alacak diye bekliyorum..

    YanıtlaSil
  6. Poster güzel ancak kitabın renkleriyle poster renkleri maalesef uyum sağlayamamışlar.
    Ters Düz bence kendi içerisinde tüm düğümleri çözerek bitti ama senin de dediğin gibi sonraki bölümler için bizleri meraklandıracak soru işaretleri de bıraktın. Yani bir kişi Ters Düz'ü tek kitapmış gibi de okuyabilir bence.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Poster güzel ama ana renk olarak kırmızı yerine yeşil tonları kullanılsa hem Bozbalık temasına uyar (ben gözümde yemyeşil bir yer olarak canlandırmıştım) hem de kitabın rengine daha çok yakışırdı... Kitabın sonuna gelirsek; benim için tam da olması gerektiği gibi bitti açık uçlu değil... daha önce yine sormuştunuz devamını mı yazayım yoksa yeni bir kitap mı? diye ben o soruya cevap vermemiştim ama aklımdan geçen yeni bir kitap olmuştu... gerçi ikinci kitaba başladınız galiba ama benim için ilk kitap tek başına olmuştu... ben serileri pek sevmiyorum belki de o yüzden böyle düşünüyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Bozbalık elbette yemyeşil bir yer! Bu sadece bir illüstrasyon çalışması. :)

      Sil
    2. Biliyorum, yine de yeşil olabilir ama değil mi?

      Sil
    3. Bir sonraki yazıda yemyeşil posterler geliyor! ;)

      Sil
  8. Poster gerçekten çok şey vaat ediyor.Her ayrıntısına bayıldım.Renkler bile ayrı ayrı hikayeler anlatıyor.Hiçbir ayrıntısını değiştirme bence.Kitaba gelince,kitabın tamamında sürüyle açık uç bulabilir veya yaratabilir insan isterse.Hayatın kendisi böyle ki zaten.Bitmiş hiçbir şey bitmemiştir aslında.Biz bize gösterdiğin kadarını okuduk ama her cümleden yeni bir hikaye de yazabilirsin.En basit oyunu kullanıp,her şey rüyaydı deyip,kitabı baştan da yazabilşrsin.Yani,demem o ki,kitabın sonunda bir sürü açık uç var.Hikayeyi istediğin kadar uzatıp,dallanıp budaklandırabilşrsin ya da pasta keser gibi dilim dilim bölebilirsin.Kitabın açık uçlu olup olmaması tamamen yazarın yeteneğine ve hayal gücüne bağlı bence.Sen istesen ilk kitabın ikinci bölümünü bile yazarsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel ve haklı bir yorum bu böyle! ;)

      Sil
    2. Teşekkür ederim kuzum,senden bana yansıyan bu işte :)

      Sil
  9. Poster gerçekten çok güzel olmuş ama renklerinde biraz oynama yapılabilir...mesela hoşgeldiniz tabelası farklı bir renk olsa çok mu sırıtır diye düşündüm ama galiba daha güzel olur...
    Kitap bitmiş gibi görünüyor ama sen önceden beri hep seri oluşturacağından bahsediyorsun,aklında planlanan şeyler var...okuyucuya göre kitap bitsede yazar her şekilde devam edebilir,hiç ummadığımız yerden bambaşka bir hikaye çıkabilir...kolay gelsin Mertcim...sende bu azim varken ne yazsan okunur....

    YanıtlaSil
  10. Bence poster cok guzel gorunuyor. Ve kitabin sonu ile ilgili de aklimda birkac merak ve sorun var. Ama serinin ikinci kitabinda nerakimin giderilecegine inaniyorum.basarilar

    YanıtlaSil
  11. İlk önce söylemeliyim ki bu senenin en sevdiğim kitaplarından birisi oldu Ters Düz benim için. Postere gelecek olursam renklerini beğendim. Sadece tabela daha küçük mü olsaydı yoksa rengimi farklı olsaydı bilemedim, mavi olabilirdi gibi geldi.
    Kitabın sonunu beğenmiştim. Kitap bu şekilde de son bulsaydı yani bir şeri olmasaydı da beni rahatsız etmezdi.
    Ancak seri olduğu için mutluyum sebebi ise gelecekte merak ettiğim bir çok karakter var. Ece'nin Bozbalık Köyündeki hayatının nasıl devam edeceğini, oradaki düzenini. Sonra Burak ile olan ilişkisini de.
    Ben kitap ile ilgili düşüncelerimi yazarken Keremi daha çok sevdiğimi söylemiştim. Kereme ne olacak bunu merak ediyorum. Bir de Ece'nin üvey annesini. Kısacası merakla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  12. posteri beğendim eline sağlık :)
    bence ilk kitapta her şey bitti yani açık uçlu bir kısım kalmadığını düşünüyorum aralara serpiştirilmiş ipucu bulamadım sonraya dair :)

    YanıtlaSil
  13. Bana kalırsa birinci kitap kendi sonunu verdi zaten. Bu yüzden ikincide ne yazacaksın çok merak ediyorum ama eminim ilkinden de güzel olacaktır :)

    YanıtlaSil
  14. açık uçtan ziyade havada kaldı bazı şeyler. yani ona ne oldu nereye gitti felan o geri gelecek mi, isimvermiyorum ki kimse anlamasın :) yani tamam bir sorun vardı o çözülmüş gibi oldu ayy açık açık yzamıyorum tabi, ama sonradan bir şaşırtmayla mı geleceksin bilemem de havada asılı kalankonular var ;)benim aklımda soru kaldı be ya nasıl anlatcam ki şimdi .

    YanıtlaSil
  15. Güzel ve detaylı yorumlarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum! Hep birlikte göreceğiz bakalım ikinci kitapta Bozbalık'ta neler olacak? :) ;)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...