28 Şubat 2018 Çarşamba

HANGİ KİTABI YARIDA BIRAKTIM?

Bu yıl geç gelen kış kendini Mart'a mı sakladı yoksa? Şu anda penceremde yağmur camları dövüyor. Ben de yanımda çay fincanım ve kekim/kurabiyemle, sizlere bu yazıyı yazıyorum... 

Camilla Lackberg'in en son çıkan iki kitabını şu ve şu yazımda anlatmıştım. Yeni kitabı Deniz Kızı geçtiğimiz ay çıktı, şimdi onu okuyorum. İsveç polisiyesi seven biri olarak Lackberg'in kitapları Stieg Larsson kadar heyecanlı ve sürükleyici olmasa da, yine de bir şekilde kendini okutuyor. Bu arada Millennium'un 5.si Göze Göz Dişe Diş Diyen Kız da elimin altında. Deniz Kızı biter bitmez ona başlayacağım! Ve umarım, 4. kitap kadar hayal kırıklığına uğratmayacak beni. 

Yarıda bırakmak zorunda kaldığım kitapsa bunlar değil... 

Dan Brown'ın Başlangıç'ı. 

Brown'ın kitaplarının bu kadar çok patırtı koparmasının sebeplerini anlayamıyorum. Gerçi adı Mutlu Olalım, Gel Evlenelim, Pardon Bana Mı Dedin, Ya Seversen, İki Kere İki Dört Etmez, Lise Aşkım, Çok Yakışıklı Çocuk, Karizmatik Çocuk, Hoş Çocuk, Çok Yakışıklı Çocuk II, Önüm Arkam Aşk, Arkam Önüm Aşk gibi şeyler olan kitaplar satıyor da (şurada bu konuyu uzun uzun yazmıştım), koskoca Dan Brown mı satmasın? Yanlış anlamayın, burada başka bir şeyi söylemeye çalışıyorum. Brown'ın kitap konularının hep detaylı araştırmalara dayanıyor olması çok iyi, iyi hoş da, şu tüm romanın tek/aynı günde geçmesi bazen fazla bunaltıcı geliyor. "Başlangıç", hayatımda tamamlayamadan elimden bıraktığım iki-üç kitaptan biri oldu, beni de şaşırttı. 


Normalde başladığım her kitabı bitiririm, beni bilirsiniz. Yani sevsem de sevmesem de kitabın sonuna mutlaka gelirim. Ancak bu 535 sayfalık kitabın ilk 120-130 sayfası, sıfır akıcılık ve hep aynı şeylerin tekrarıyla geçiyor. "Peki ama artık ne olacak da bu konu ilerleyecek?" merakı, yavaş ilerleyen kitabı tamamlamak için bir sebep oluşturmaya ne yazık ki yetmedi. Kitabı 200. sayfalarına geldiğimde, sıkılarak bıraktım. Evet, nasıl sonuçlandı diye merak etmiyor değilim ama Brown kitaplarının edebi dili olmuyor (sonrasında kitabı okuyan birinden sonunu öğrendim, aşağı yukarı beklediğim bir şekilde bağlanmış konu). Hani edebi bir dil, güzel betimlemeler, akıcı bir metin olsa yine tamamlarım o kitabı. Ancak maalesef, "Başlangıç"ta konu ve anlatış tarzı beni cezbetmeyi başaramadı. Belki de şimdi tekrar başlasam kitabı bitiririm ama hiç içimden gelmiyor. 

Arka kapakta yazan "Dan Brown'ın bugüne kadar yazdığı en yaratıcı, en müthiş roman" iddiası da, bir reklamcılık ve pazarlama satış taktiği olmaktan öteye gidemiyor. Tamamlayamadığım bir kitaba not vermek istemesem de, üzgünüm Langdon, üzgünüm Winston, üzgünüm Edmond. 

4/10.

Peki siz bu yukarıda bahsettiğim kitapları okudunuz mu? Ya da şu sıralar ne okuyorsunuz? 

Sosyal medya hesaplarım: 

twitter: @ofluoglumert
instagram: @ofluoglumert
facebook: @ofluoglumert 

8 yorum:

  1. bu kitabı kimse bitiremiyor galiba :D bu arada bozbalık 2 ne zaman çıkıyor merttt :)

    YanıtlaSil
  2. Kitabı ben bitirdim. Zor ilerleyen bölümleri olmakla beraber genel olarak okunabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Tamamıyle aynı fikirdeyim..Bende bir hevesle okumaya başladım Başlangıcı..Kitabın ortasına geldim hala aynı yerdeler..Çok tekrar var ve yarıda bıraktım.

    YanıtlaSil
  4. Almadım ama yorumlardan sonra da almam herhalde :)

    YanıtlaSil
  5. Dan Brown'ın Dijital Kale kitabını çok severek okumuştum, Başlangıç'ı da merak ediyorum ama yorumundan sonra merakım biraz söndü sanki.
    Emeğine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
  6. Bu kitabı seven pek çıkmadı. Bizdeki okuyuculardan durum sizinki gibiydi. Arada oluyor maalesef. Sonraki güzel kitaplara diyelim :)

    YanıtlaSil
  7. Ben genel olarak sevdim :) Ve zorlanmadan bitirmiştim.

    YanıtlaSil
  8. lackberg milenyum okuycam tabikideee. dan brown bi tane okumuştum katılıyom sana okumam ben deee. şablonla yazıyo satmak için. sevmem böyle yazarlarııı :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...