3 Haziran 2016 Cuma

FANTASTİK ARTIK HİÇ İLGİMİ ÇEKMİYOR. DERKEN...


Çocukluğumda çok fazla fantastik kitap okuyup dizi/film izlediğimden midir nedir, fantastik maceralar şu yaşta artık HİÇ ilgimi çekmiyor. Game of Thrones mu, hiç izlemedim. Harry Potter mı, iyi hoş da… Ben fantastiğe ÇOKTAN doydum. Benim işim bundan böyle sadece real life drama'yla. Yani gerçek hayatta gerçekleşmesi mümkün olan şeylerle. Dramlar, sırlar, entrikalar, ihanetler, gizemler, psikolojik savaşlar, gerilimler, ilişki ağlarıyla. Talihsiz Serüvenler Dizisi mesela. Oradaki olayların gerçek hayatta yaşanma ihtimali %1 bile değil belki, evet, ama yaşanabilir mi, yaşanabilir. Asla fantastik değil. Ya da Desperate Housewives. Yahu bir mahallede bu kadar mı çok olay olur? Evet, büyük ihtimalle olmaz, ama olabilir de. Anlatabiliyor muyum? Gerçek dünyada geçen hikayeler kurgulamak bence hiç de hafife alınacak bir iş değil. Çünkü fantastikte zaten adı üstünde, her şey fantastik, yap yapabildiğini! Kimse sana “Aaa yok o öyle olmaz!” demez, sen oldurursan her şey olur. Oysaki gerçek dünyada geçtiğini varsaydığımız roman ve dizi/filmlerde orijinaliteyi yakalamak çok zordur ve yakalayabildiğinde, işte o zaman müthiş bir iş başarmışsındır. Falan filan işte, kısacası çocukken ayılıp bayıldığım fantastik bana artık pek tat vermiyor. Şimdi bunca lafın üstüne elimde Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları’nın ne işi var? Kaldı ki ben bu kadar popüler bir kitaba şüpheyle yaklaşırım. Açıkçası sadece sert karton kapağı hoşuma gitti diye aldım (kitabın baskısı harika, gerçekten harika, Doğan Egmont'un Ulysses Moore serisine çok benzer bir kağıt baskısı ve tasarımı var) bu kitabı, kitaplığımdaki 2849459837738327218327357483943223838432948 kitabın içine onu da koymak istedim. Elbette sadece rafımda süs olsun diye almadım. Fantastikle vedalaşalı çok olsa da, okuyacağım. Ve eminim ki çok seveceğim. Severim ben böyle şeyleri.


Not: Elimdeki kitabın altıncı baskısı. New York Times bestseller listesinden 108 haftadır inmiyormuş (her baskısının arkasında 108 yazıyor, mantıken artması gerekmiyor mu, bir de kitabın arka kapağında başkarakterin adı Jacob diye yazıyor ama içeride hep Yacob diye yazıyor, tamam aynı şey ikisi de ama bir düzeltin şunu). Kitap aslında taaa yıllar önce sessiz sedasız Goa'dan çıkmıştı. Sonra biraz ilgi çekince İthaki çarpıcı bir kapakla ve reklam kampanyasıyla tekrar bastı. Sonuç: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children son bir yıldır o kadar popüler ki, Instagram'da fotoğrafını çekip paylaşmayan kalmadı sanırım. Yukarıda da dediğim gibi, böylesine popüler bir kitaptan normalde uzak dururum. Ama kitabın ciltli sert kapak baskısı çok hoşuma gitti, e yakında filmi de vizyona giriyor diye alayım dedim. 25 lira. Okuyunca görüşlerimi yazarım. Kitabı dün akşam aldım ve ilk elli sayfasını okudum. Ama konusu klişeden öteye gidemiyor gibi.

Ve... Yukarıda yazdığım fantastik mi gerçek kurgu mu olayıyla ilgili görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum!

Beni daha çok içerik için diğer hesaplarımdan da takip edebilirsiniz:



16 yorum:

  1. Yalnız "Game of Thrones" dizisinde aradıklarının hepsi mevcut. Sadece fantastik diyerek gerçek geçiştirdin. Hayatta gerçekleşmesi mümkün olan şeyler de var. sırlar var, entrikalar var, ihanetler var, gizemler var, psikolojik savaşlar var, gerilimler var, ilişki ağları var. :) Bir kaç özelliğe bakıp böyle demek yanlış olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama işte arkada o ejderha uçuyor ya, benim için sıfır heyecan. :)

      Sil
  2. Kesinlikle fantastik hiç ilgimi çekmiyor. Seninle aynı kafadayım.

    YanıtlaSil
  3. Ne Yüzüklerin Efendisi, ne GOT, ne Harry Potter ; kapaklarını bile açmadım. Sen nasıl buldun bu Peregrin kitabını?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni başladım ama dediğim gibi klişeden öteye gidemiyor gibi. Tamam kesinlikle aynı kafadayız! :)

      Sil
  4. talihsiz serüvenler dizisini ilk çıktığında yıllar önce okumuştum. bitmedi gitti bir türlü hatta upuzun bir bölüm kitaplıkta ona ait. en son kitap çıktığında üzülmüştüm hatta bitti diye :D bu kitabı da onca paylaşıma rağmen görmemişim, nasıl olduysa :D bir göz atayım ben de =) elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Talihsiz Serüvenler Dizisi nasıl harika bir seridir, değil mi? Üstelik şimdi gerçekten "dizi" oluyor! :)

      Sil
  5. Fantastik her zaman ilgimi çekmiştir ve muhteşem hayal gücünün sonucu olduğunu düşünürüm. Fantastik kitapların içerisinde gerçek hayatta yaşayabileceğin o kadar olay ve durum vardır ki konunun derinine indiğinde şaşırır kalırsın. O nedenle bence tekrar bir şans vermelisin fantastik kitaplara.
    Bahsettiğin kitabı ise okudum ve bence başlardaki sayfalardan kitap hakkında karara varmamalısın. Sonuçta her kitap ilk sayfalardan ilgi çekici bir hal almaz.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir fantastik okuruyumdur, sanırım şu sıra bazı nedenlerden ötürü soğudum. Ama geri dönüşüm yakındır! Bayan Peregrine’in Tuhaf Çocukları ise benim için tam bir hayal kırıklığı oldu. Zaten biliyordum ben başıma geleceği: Bu kadar popüler kitaplara hep şüpheyle yaklaşmak gerekir...

      Sil
  6. Aslında bende hoşlanmıyorum bu tarz kitap ve filmlerden. Yukarıda adı geçen kitapların hiç birini okumadım hatta filmlerinide izlemedim. Ama sarfedilen emeğe e bu tarzı seven okurlarada haksızlık etmek istemem tabii. Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocuklarını okumadım ama kapağı bencede oldukça ilgi çekici, hatta ürpertici duruyor. Nerden nereye aslında ben biraz geç olsada ( uzun zamandır bloğa giriş yapmadığım için ) bloğunuzu kitabınız ve tabii yazarı olarak sizin hakkınızda bilgi sahibi olmak için ziyaret etmiştim. (Tamda hayatım şu sıralar bu kadar ters düz olmuşken) kitabınızın ismi çok ilgimi çekti. En kısa zamanda alıp okumak istiyorum. Sanırım çok konuştum başarılarınızın devamını diliyorum. Dilerim çok baskılı kitap yayınlarınız olsun. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  7. Aslında bende hoşlanmıyorum bu tarz kitap ve filmlerden. Yukarıda adı geçen kitapların hiç birini okumadım hatta filmlerinide izlemedim. Ama sarfedilen emeğe e bu tarzı seven okurlarada haksızlık etmek istemem tabii. Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocuklarını okumadım ama kapağı bencede oldukça ilgi çekici, hatta ürpertici duruyor. Nerden nereye aslında ben biraz geç olsada ( uzun zamandır bloğa giriş yapmadığım için ) bloğunuzu kitabınız ve tabii yazarı olarak sizin hakkınızda bilgi sahibi olmak için ziyaret etmiştim. (Tamda hayatım şu sıralar bu kadar ters düz olmuşken) kitabınızın ismi çok ilgimi çekti. En kısa zamanda alıp okumak istiyorum. Sanırım çok konuştum başarılarınızın devamını diliyorum. Dilerim çok baskılı kitap yayınlarınız olsun. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  8. Ben de fantastik düşkünüyüm mesela :D Tuhaf Çocukların filmi çıkacak, çıksın izleyeyim alacağım kitabı :D

    YanıtlaSil
  9. çok zor bir soru bu yaa. hep düşünürüm ben de bunu. fantastik kurgudansa sanıyorum gerçek hayattan yola çıkan kurguyu seviyorum. j.g.ballard diye bir yazar okudum bak o fena değil bu konuda. gündelik yaşam yeteri kadar fabtastik zaten yaaa :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...