28 Mayıs 2018 Pazartesi

YASAK ELMA'DAN BİR ISIRIK ALAN BIRAKAMIYOR!

Klişe mi? Evet, klişe. Yeni bir şey var mı? Hayır yok. Ama aşırı yavaş Türk dizilerine inat, olaylar adeta bir Netflix dizisi hızıyla gelişiyor. Dizi inanılmaz bir süratle ilerliyor. Hayır konu kalmayacak diye korkuyorum. Yasak Elma hep aklımdaydı da, şöyle bir ısırık alayım diyerek diziyi izlemeye geçen hafta, 10. bölümünün yayınlanacağı gün başladım. “Binge-watching”in dibine vurup, bir gün içinde internetten kısa kısa klipleri izleyerek konuyu hemen kavradım ve diziye, Yasak Elma'nın entrikası bol dünyasına dahil oldum.

Yasak Elma'da Yıldız-Ender-Halit ekseninde entrika ve kötülükler dört dönüyor.

Dizide iki kız kardeşin hikayesini izliyoruz: Zeynep (Sevda Erginci) ve Yıldız (Eda Ece). Hayalleri de, hayattan beklentileri de birbirlerinden çok farklı olan iki kardeş. Talih bu ya (ya da talihsizlik mi demeli), Yıldız bir gün sosyetenin kraliçesi Ender Argun'dan (Şevval Sam) hayatının teklifini alıyor: Ender, onu kocası Halit’i (Talat Bulut) “baştan çıkarıp bir otel odasında onları basmak için” tutuyor. Böylece onu sürekli aşağılayan kötü kocası Halit’ten boşanırken tazminat alabilecek. Tabii zengin olma hayalleri kuran kızımız Yıldız da hemen bu teklifin üstüne atlıyor (önce birkaç dakika “olmaz” diye itiraz ediyor ama sonrasında kabul ediyor, işte dizinin Türk dizilerinden ayrılan süper hızının başlangıcı). Yıldız-Ender-Halit ekseninde entrika ve kötülükler dört dönerken, Zeynep’cikse çalıştığı firmadaki Alihan’la (Onur Tuna) romantik komedi filmi tadında aşk yaşamaktan öteye gidemiyor. O nedenle şimdilik Zeynep ve Alihan’ın wattpad hikayelerini andıran ilişkisi şahsen benim için çok da ilgi çekici değil. Ama diziyi sırf bu romantik sahneleri için izleyen bir kitle de olduğunu gördüm sosyal medyada.

İkisi de birbirinden kötü, ikisi de birbirinden deli. 

Diziye hızla ilerliyor demem boşuna değil: Daha Ender, Yıldız’la tanıştığı ilk bölümde ona bu “ahlaksız” teklifi sunuyor ve Yıldız ilk bölümde bu teklifi kabul ediyor. Bakınız:


Yetmiyor, ilk bölümde Yıldız’ın “fakir” evine zengin mi zengin Halit Argun arz-ı endam ediyor. Kısacası aralarındaki etkileşim daha ilk bölümden başlıyor. İkinci bölümün sonunda, Yıldız Ender’e Halit’le otel odasında olduğunu ve gelip onları “basmasını” söyleyerek onu tuzağa düşürüyor. Çünkü orada bekleyen Halit, kirli planlarından Yıldız sayesinde haberdar olduğu Ender’e boşanma dilekçesi imzalatıyor ve onu beş parasız o zengin köşkünden dışarı atıyor.



Üçüncü bölüme geldiğimizde, sosyetenin kraliçesi Ender Argun beş parasız bir şekilde, kardeşi Caner’in bekar erkek evindeki arkadaşlarıyla kalıp, iyi yıkanmamış bardaklardan tiksindiği için üstündeki gece elbisesiyle su bidonunu ağzına takıp susuzluğunu öyle gidermeye çalışıyor (“kraliçenin çöküşü”nü iyi gösteren bir sahne). Aşağıya bırakıyorum: 


"Kraliçenin çöküşü" 

Sekizinci bölümde Yıldız Halit’le evleniyor. Yıldız mutlu mesut gelinliğini denerken, Ender gelip "Bir nefes kadar arkanda olacağım" diye gözünü korkutuyor. 


Onuncu bölümde Ender, eski evine geri dönüyor. 


"Hellööööö, I'm back bitches!"

Başınız döndü değil mi? Ama ben demiştim: Yasak Elma isterlerse gayet rahat iki sezona yayabilecekleri konuları iki bölümde bitiren, dolayısıyla izleyiciye “Acaba bir sonraki hafta ne olacak?” diye sorduran, yabancı dizileri aratmayan bir yerli dizi. Uzun zamandır konuların bu kadar hızlı geliştiği bir yerli dizi izlemediğimiz için, hasret kalmıştık doğrusu.

Şevval Sam, kötülük saçan Ender Argun karakteriyle dök-tü-rü-yor! Şimdiye dek oynadığı tüm karakterleri unutturdu. Çok başarılı, çok! Sam’ın canlandırdığı Ender Argun’u izledikten sonra, ne yalan söyleyeyim, Ufak Tefek Cinayetler’deki Merve Aksak solda sıfır kalıyor. Çünkü Ender’in ağırlığı Merve gibi yalnızca bir site çevresinde değil, tüm sosyetede hissediliyor. Ve Ender daha büyük hesaplar peşinde, daha gerçekçi intikam planları, daha sağlam entrikalar yapıyor. Kötülüğünün gerekçeleri de hayli sağlam. Kısacası Ender vs Merve deseniz, Aslıhan Gürbüz’ün başarıyla canlandırdığı Merve’yi ilgiyle takip etsem de, kesinlikle Ender derim. Bunu söylememde Ufak Tefek Cinayetler’deki Merve karakterinin belki son on bölümdür kötü yazılmasının payı da var elbette. Ama Ender karakteri şimdilik son derece ondan bekleneceği gibi davranmaya devam ediyor. Ayrıca yalnızca gerilimli sahneleri yok, baya eğlenceli ve komik sahnelerde de görüyoruz Ender’i.

Ender kendi ipiyle kazdığı kuyuya kendi düşüyor. Eve aldığı hizmetçi kız Yıldız, onu tuzağa düşürüp gerçekten de kocasını "baştan çıkarıyor".

Ender’in kini, intikam hırsı, nefreti, öfkesi öyle gerçekçi ki… Çünkü kendi ipiyle kazdığı kuyuya kendi düştü. Eve aldığı hizmetçi kız Yıldız, onu tuzağa düşürüp gerçekten de kocasını baştan çıkardı. Aslında bu da dizinin mantık hatası… Ultra zengin adamın karısı (Ender), hizmetçi bir kız (Yıldız) tutup “kocamı baştan çıkar, sana yüz bin lira” diyor. E kız bunu yapsa zaten senin yerine geçip tüm servete konacak! Ki zaten öyle de oluyor! Zeki bir kadın olan Ender’in bunu öngörebilmesi lazımdı… Ama dizi bundan sonra yaşananları anlattığı için, tamam deyip sineye çekiyoruz…

Ender-Halit arasında “hangisi daha kötü” tartışması sürerken bir de bu denkleme Yıldız eklenince, entrikaya her zaman aç olan seyirci bu diziyi nasıl izlemesin! 

Yasak Elma aslına bakarsanız klasik bir pembe dizi, melodram. Talat Bulut’un canlandırdığı Halit karakteri o kadar sinir bozucu ve kötü ki… Ender’i aşağılaması, Ender’e acımamızı ve yaptığı kötülüklere ister istemez hak vermemizi sağlıyor. Ender-Halit arasında “hangisi daha kötü” tartışması sürerken bir de bu denkleme Yıldız eklenince, entrikaya her zaman aç olan seyirci bu diziyi nasıl izlemesin! Dizide başınızı nereye çevirseniz, başka bir kötü bir karakterle karşılaşıyorsunuz! Dizideki tek iyi karakter Sevda Erginci’nin Zeynep karakteri gibi duruyor. O da şimdilik.

Dizi yalnızca ana karakteriyle değil, yan karakterlerin hikayeleriyle de ilgi çekiyor. Halit’in büyük kızı alkolik ve aşksız Zehra (Şafak Pekdemir), Ender’in entrikalarında ona yardım eden esprili erkek kardeşi Caner (Barış Aytaç), Yıldız’ın mahallede çalıştığı eski kuaförün sahibi Şengül (İrem Kahyaoğlu), dizi başladığında Ender’in sevgilisi olan ama ikinci bölümden sonra Zehra’ya yönelen ünlülerin estetik doktoru Sinan (Kıvanç Kasabalı), Halit’in eski eşi Zerrin (Nilgün Türksever), Halit ve Ender’in küçük oğulları Erim (İlber Kaboğlu) ve Alihan’ın sosyetik sevgilisi Lal (Tuğçe Koçak) de hikayeleriyle ilgi çeken yan karakterlerden… Bazılarının no name isimler olmaları da canlandırdıkları karakterleri daha gerçekçi kılıyor. Alihan biraz da Aşk-ı Memnu Behlül’ü andırıyor. Ben böyle çok karakterli, yan hikayesi bol dizileri seviyorum. Sadece başrolleri takip etmek bir süre sonra sıkıyor çünkü.

Zeynep’le Alihan’ın wattpad hikayelerini andıran ilişkisi şahsen benim için çok da ilgi çekici değil. 

Yasak Elma’nın soundtrack’ı da muhteşem. Gerçi bir MED Yapım işi olduğu için, Güllerin Savaşı’ndaki müziklerden de yine kullanıyorlar ama dizi için sıfırdan yapılan melodiler de var. Yani Yasak Elma tema ve çatışmalarıyla yakınlarda izlediğimiz O Hayat Benim ve Güllerin Savaşı’nı andırsa da, gayet başarılı gidiyor. Reytinglerde Söz’ü çoktan geçti ve Çukur’u geçmesi de an meselesi.

Kısacası Yasak Elma’nın tadına bir kez bakan bir daha bırakamıyor… Dizinin 11. bölümü bu akşam 20’de Fox’ta. Bakalım Ender neler yapacak? Peki bu diziyi izleyeniniz var mı? Ya da bu yazımdan sonra kimler bakacak?

Bir önceki televizyon/dizi yazım olan Ufak Tefek Cinayetler: Kim Ölecek? için buraya tıklayabilirsiniz.

Sosyal medya adreslerim:



12 yorum:

  1. Ya bir iki bölüm izledim ama saçma gelen yerler oldu bıraktım

    YanıtlaSil
  2. klişe ama çerez niyetine iyi gidiyor.. pazartesi sendromundan sonra iyi geliyor.ama inşallah çok uzamaz..

    YanıtlaSil
  3. İlk bölüme biraz bakmıştım çok klişe tutmaz dedim ama ters köşe yaptı beni. Bu kadar sevileceğini düşünmemiştim güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. İzliyoruuummmm.... :) Dizi kesinlikle her bölümde ben şoka sokuyor.

    YanıtlaSil
  5. Sanırım diziyi bir finalle bağlayacakları ,çünkü aynı akşam Çukur ve tabi her nekadar kimse izlemiyor gibi görünse de pek çok kişinin takip ettiği Survıvor var.Konusu onun için hızla ilerledi.Lakin reytingler iyi olduğu için devam edecekmiş.Bende beğeniyorum.Severek izlediğim bir eğlenceik dizi oldu.

    YanıtlaSil
  6. ayyyy öyle bir anlatmışsın ki izlemaya başlasam mı başlamasam mı bilemedim.Muhtemelen senin bakış açın dışında bir konu ama izlememe rağmen Şevval Sam'ın canlandırdığı karakterin giyim tarzı da sosyal medyada çok takip ediliyor....

    YanıtlaSil
  7. Diziyi biliyorum ama izlemedim. Konu oldukça ilginç ve ifadelerinize göre çok ta sürükleyici gibi görünüyor..

    YanıtlaSil
  8. İlk defa dün akşam bir ısırık almıştım ki şimdi bu yazıyı okuyorum :)))
    Tüm detayları aldım, ara ara devam ederim artık ;)

    YanıtlaSil
  9. bi bakıyım mademsi talat bulut seviyom :)

    YanıtlaSil
  10. ben dizi izleyemiyorum hele de böyle acayip beni gerenleri entrika dolu olanları dakka bir kanalı kapatıyorum :)

    YanıtlaSil
  11. Bahsederken yanlışlıkla her defasında 'ekşi elma' dediğim dizi :)) Özellikle Şevval Sam oynadığı için, ilk bölümlerde denk gelip izlemiştim. Yormayan keyifli bir dizi.

    YanıtlaSil
  12. ben de arkadaşlarımın aşırı övmesiyle ilk bölüme bir bakayım dedim ve 3 4 günde tüm bölümleri izledim, baya sarıyor :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...