2 Ağustos 2013 Cuma

BU CANAVARLAR ÇOK SEVİMLİ!


İsim: Sevimli Canavarlar Üniversitesi
Meslek: Sinema
Sicil: 8/10
Uyarı: Bu yazıda filmin sürprizlerini açık ediyorum, haberiniz olsun.

Kapılardan insanların dünyasına geçerek çocukları korkutmaya ve çığlık toplamaya çalışan canavarları hatırlıyor musunuz? Gerçi "Sevimli Canavarlar"ın sonunda Mike Wazowski ve James P. "Sulley" Sullivan'ın önderliğinde ekip korkutmaktan vazgeçerek güldürerek enerji toplamaya başlamıştı; ama ilk filmden yıllar öncesine, kahramanların üniversite çağına dönen "Sevimli Canavarlar Üniversitesi"nde hâlâ ilk kural geçerli: Korkutmak. Canavarlar, eğer "öcü" olmayı seçerlerse bu üniversiteye geliyorlar. Aslında öyle ellerini kollarını sallayarak da değil. Fizik dersini öcülüğü öğrenmeye tercih edeceğimizi kim tahmin edebilirdi ki?

Serinin uzun bir aradan sonra, tamamen sürpriz bir biçimde ortaya çıkan bu devam filminin açılış sahnesinde Mike'ın ilkokul günlerine dönüyoruz. Yüzünün yarısını kaplayan iri gözüyle Mike'ın çocukluk halleri gerçekten çok tatlı. Sizin anlayacağınız sevimli canavarlar bu sefer gerçekten çok sevimli!

Peki ilkokul gezileri nereye dersiniz? Canavarlar Şirketi'ne! Ve meraklı Mike bir öcüyle beraber kapının öte tarafına geçmeye cesaret ediyor. İnsanların dünyasına. Başta öğretmeni olmak üzere herkes ona çok kızıyor tabii, ama bu arada biz de Mike'ın bir öcü olmayı çocukluğundan beri ne kadar çok istediğini öğreniyoruz.

Derken Mike'ın öğrencilik hayatında biraz daha ileriye gidiyor ve onun Canavarlar Üniversite'sine gitmeye son derece hevesli bir öğrenci olduğu günlerle karşılaşıyoruz. Okulun ilk gününde Mike ideallerini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşmış, ders çalışmaya hazır bir öğrenci. Oda arkadaşı kim dersiniz? Randall Boggs! Hani şu arada bir "kaybolan" mor kertenkele. Hem de gözlükleriyle tam bir öğrenci gibi görünüyor. Çok geçmeden gözlüğü bir kenara fırlatıp Mike ve Sulley'nin karşısında yer alacak. Ama ben onun kötülüklerini bile özlemişim.

Sulley demişken, başta Mike ile anlaşamamaları filmin en büyük sürprizi herhalde. Bir yanda "Sullivan" soyadıyla ailesi gibi zaten doğuştan korkunç olan ve sınıfın gurur kaynağı Sulley, diğer yanda boyu kadar olan ders kitaplarıyla koridorlarda gezinen ve sınıfın en korkuncu olmak için "Korkutma 101" dersine çalışan Mike. İkisi birbirlerine rakip hale geliyorlar.

Ama çok geçmeden okulun en saygın ve en korkunç öğretmeninin sınıfına dahil olabilmek için başlatılan korku yarışmalarında aynı grubun içinde yer alıyorlar ve kimse sevimli görünen Mike'ın bu yarışı kazanabileceğini düşünmüyor. Öğretmenleri bile. Böylece Mike ve Sulley birbirleriyle iyice kaynaşıyorlar ve çok iyi iki dost olmaya başlıyorlar. Aslında film de buradan sonra başlıyor.


Filmdeki yarışmalar bana nedense Harry Potter'ın "Ateş Kadehi"ni ve "Üç Büyücü Turnuvası"nı anımsattı. Sanırım işin içine biraz da mistik bir hava katılmış olmasından... Örneğin bir yarışta, okulun biyoloji bölümünün hazırladığı sivri deniz kestaneleri "zehirli" çocuk oyuncaklarına benzetiliyor ve onlara değenin cildinde kocaman kabarıklar oluşuyor.

Canavarların Canavarlar Şirketi'ne gizlice girip yakalanma tehlikeleri üzerine içlerinden birinin "Tekrar hapse dönemem!" diye bağırması bence filmin en komik repliğiydi.

2001'den 2013'e... 3 boyutlu olan bu ikinci film vizyona 21 Haziran'da girdi, ama bazı sinemalarda hâlâ oynuyor. Kaçırırsanız bile mutlaka sonradan bu filmi izleyin. Ben 3 boyutlu sinemaya gitmeme rağmen ne saçma ki her filmin 3 boyutlusunu gösteren sinema bu filmi 3 boyutlu göstermiyordu. Bu da benim şanssızlığım oldu.

"Sevimli Canavarlar" ve "Oyuncak Hikayesi" çocukluğumun en iyi iki animasyonuydu. Bu devam filmi de dostluk üzerine kurulu tam bir aile filmi. "Sevimli Canavarlar Üniversitesi" bu anlamda beklentimi tam olarak karşıladı. Senaryo gerçekten çok iyi. Müzikler ve ilk filmdeki sahneler arasında bağlantı kurulması, (benim gibi) dikkatli bir izleyiciye yapılabilecek en hoş sürpriz oldu. Müziklerin orijinal kalması da bence iyi bir karar olmuş. Randy Newman'ı bir kez daha anmak gerekir (Newman, ilk filmdeki "If I Didn't Have You" adlı şarkısıyla Oscar'ı kucaklamıştı). Senaryoda ilk filmde yapılan çok zeki göndermeler var. Buyurun, listeledim:

- İlk filmde yanlışlıkla Canavarlar Dünyası'na geçen son derece sevimli insan çocuğu Boo'nun söylediği "Şimdi okullu olduk, sınıfları doldurduk" ezgileri bu filmde de kullanılmış.

- Mike'ın Canavarlar Şirketi'ndeki belalısı ve "Gözüm üstünde olacak, Mike!" sesinin esrarengiz canavarı bu filmde de kurtarma ekibinin kostümü içinde yer almış. Onu sivri saçından tanıyoruz. "Merak etmeyin, gözüm ikisinin de üstünde olacak!" sözü çok iyi bir yerde kullanılmış.

- Mike ve Sulley'nin Kar Adam'la (veya adı buna benzer bir şeydi) karşılaşmasını hatırlıyor musunuz? Kar Adam'ın bu filmde de kısa bir görüntüsü var.

- Mike ve Sulley Canavarlar Şirketi'nde çalışmaya başlayınca yanılmıyorsam ilk filmdeki sahnenin aynısı kullanılmış.

İlk filmin başındaki "For The Birds" animasyonu çok sevilmişti ve "En iyi kısa çizgi film" olarak Oscar kazanmıştı. Bu filmin başında da "The Blue Umbrella" animasyonu var ki ben müziklerine bayıldım. Bence bu da çok iddialı bir kısa çizgi film olarak değerlendirilebilir.

Son olarak: Bu film için öğretmen kadrosundan ders programına eksiksiz bir "Canavarlar Üniversitesi" sitesi hazırlanmış. Yakın zamanda üniversite sitelerine bakan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki gerçeğe çok yakın bir site olmuş. Buradan bakabilirsiniz.

2 yorum:

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

YENİ ROMANIM BENİM KÜÇÜK ŞAHESERİM ÇIKTI! ARTIK SİZİNDİR...

Üçüncü romanım Benim Küçük Şaheserim, Remzi Kitabevi etiketiyle bugün çıktı! Bu yeni romanımda,  Remzi Kitabevi'nin paylaştığı videoda ...