12 Nisan 2019 Cuma

BİR ZAMANLAR ÇUKUROVA: DİZİ NEREYE DOĞRU GİDİYOR?


Daha önce de pek çok kez yazdığım gibi, Bir Zamanlar Çukurova'nın en dikkatli izleyicilerinden biri benim.

Hem diziyi hem de senaryoyu dikkatle takip ediyorum. 

Ancak son birkaç bölümdür olay örgüsündeki durgunluk ve yerinde sayma, dahası hikaye için aslında hiç de gerekli olmayan, aksine hikayeyi "baltalayıcı" olan gelişmelere sapma gözden kaçacak gibi değil maalesef...

Elbette dizi reytinginden gözle görülür olarak bir şey kaybetmedi şimdilik, sezon sonuna kadar kaybedeceğini de sanmam, ama senaryo fena halde tıkanmaya başladı.

YAN KARAKTERLERİN ÖNEMİ 

Söylemiştim, dizinin en çok her karaktere, tarladaki çalışana bile evin hanımına yaklaştığı gibi eşit mesafeden yaklaşmasını ve onların da sorunlarını göstermesi yönünü seviyorum. 

Hatta bana kalırsa Aşk-ı Memnu'dan sonraki en derinlikli "aşağıdakiler-yukarıdakiler", yani ev sahipleri ve evde çalışanlar ilişkisi de yine Bir Zamanlar Çukurova'da işleniyor. 

Yan karakterleri ve hikayelerini seviyorum. 

Ama dünkü bölüm boyunca ana karakterleri değil, Saniye-Gaffur-Seher arasındaki ilişkiyi izlememize ben bile hiçbir anlam veremedim! Dün akşam başrol onlardı, bölümün 3/4'ünde onları izledik. Züleyha, Yılmaz ve Demir'se ortalıkta pek görünmedi. 

Yan karakter hikayeleri gayet iyi, ama bu bir spin-off dizisi değil ki... 

Belli ki sezon sonuna kadar ana hikayeyi ilerletmek yerine, yan hikayelerle izleyici oyalamak istiyorlar.


Dün akşam diziyi izlerken bir yandan da pek çok sosyal medya platformundan izleyici yorumlarını takip ettim. 

Benim anladığım, Züleyha'nın bir anda "delirtilmesi" de, mektubun Yılmaz'a bir türlü ulaşamaması da, Yılmaz-Müjgan ilişkisinin sıkıcılaşması da, Hünkar Yaman'ın anlamsızca yaptıkları da, Demir'in zalimliği de artık izleyiciyi yormaya, diziden soğutmaya başladı. 

Gaffur-Seher arasındaki yasak aşk da gördüğüm kadarıyla izleyicinin ilgisini çekmek bir yana, bir kısım izleyiciyi diziye küstürdü, gayet öfkeli hale getirdi. 

Genel izleyici Saniye ve Gaffur'u diziye nefes aldıran, hoşluk katan karakterler olarak görüyor; dolayısıyla Gaffur'un yaptıkları seyircinin kalbini kırdı. 


Bir de Şermin bu bölümde hiç yoktu mesela... 

Sezonun ilk yarısında arkadaşı Füsun'la Züleyha'nın üvey abisi üzerinden yaşamaya başlayacağı "aşk çekişmesi" de tam olaylar tırmanacakken karakterin senaryodan çıkartılması yüzünden söndü gitti.

Oysa Şermin-Füsun arasına bir hareketlilik gerekli

Şermin'in özel hayatını izleyici merak ediyor, dizideki en ilgi çekici, renkli karakterlerden biri o. 

Dolayısıyla, Hünkarların arasına duvar ördürdüğü bir kapı komşusu olmaktan fazlasını hak ediyor Şermin. 

Bu arada konakta tartışma çıktığında meraklı Şermin'in merdivenle duvara tırmanıp neler olup bittiğine bakması, köy dolmuşunda onun gibi "elit" bir kadının horozların saldırısına uğraması gibi detaylı işlenen sahneleri çok beğendiğimi de söylemeliyim. 

SEZON FİNALİNDE NELER OLACAĞINI İZLEYİCİ ANLADI...

Tekrar başa dönecek olursam, olaylar son birkaç bölümdür (belki son beş-altı bölümdür) sıkıcılaşmaya ve yerinde saymaya başladı. Diziyi artık sırf senaryonun nereye gideceğini merak ettiğimden izlemeye başladım. 

Muhtemelen sezon finalinde açığa çıkacak olan, çocuğun Demir'in değil Yılmaz'ın olduğu gerçeğinden başka ne var elimizde? 

Yaşanacak olan silahlı bir tartışmada iki erkekten biri veya Züleyha hayatını kaybedecek mi? 

Hayır. 

O zaman daha güçlü bir sezon finali kurgulamak gerek. 

Evet, Saniye'nin Seher'le Gaffur'u öğrenmesi sezon finaline bir hareket katar, ama o kadar.

Sezon finali için daha fazla atraksiyon gerekli görünüyor. Seyircinin ikinci sezonda perşembe akşamları yine bu diziyi izlemesi için bir neden gerek.

Bakalım dizi son gelişmelerden sonra izleyici kitlesini ve reytingini korumayı başarabilecek mi? 

Not: Bunlar tamamen benim yorumlarım. Diziyi baştan beri güçlü olay örgüsü nedeniyle çok seviyorum ve tam da bu nedenle senaryosunun daha dikkatli ele alınmasını istiyorum.

Beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilirsiniz: 

instagram: @ofluoglumert
twitter: @ofluoglumert
facebook: @ofluoglumert 

7 yorum:

  1. Bilgilendirme için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Ben hiç izlemedim. Hatta birkaç yıldır haberler dışında tv olayını bıraktım. Sevdiğim film ya da dizilere netten takılıyorum

    YanıtlaSil
  3. Dediklerine aynen katılıyorum. Saçmalamaya başladılar. Hadi bir şekilde bu sezonun sonunu getirdiler. Ama gelecek sezon için gerçekten ellerinde adam akıllı bir senaryo yoksa yandı gülüm keten helva. Gelecek sezon ocak ayında final yapar.

    YanıtlaSil
  4. anneme sorayım o izliyooo :)

    YanıtlaSil
  5. Ya şimdi şöyle bişi var bunları yapmazlarsa dizi nasıl ilerliycek çoktan bütün hikayeyi yediler bişiler yapmalılar ki başrollerin üstünden agırlıgı almalılar ilk başlarda bu başrollere çok yükleniyorlar çünkü dizi tutsun istiyorlar.Reytingler düşüncede çok yükleniyorlar bu böyle devam edip gidiyor aslında :)

    YanıtlaSil
  6. profesyonel bakış açısıyla inceliyorsun dizileri emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ve benim bu diziyi hiç izlememeiş olmam.:)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...