1 Mart 2017 Çarşamba

FETTİSDAGEN VAR DEDİLER, GELDİK!


Mart da geldi...

Zaman sizce de çok çabuk geçmiyor mu? 

Ve Malmö'nün hem eski hem yeni, hem klasik hem modern mimarisini yansıtan bir kare...

Dün yağmurlu bir gündü, aynı zamanda Şubat'ın son günüydü, aynı zamanda İsveç'te fettisdagen'di... Peki fettisdagen nedir, ne demek? Şişman Salı demek, yani doyana kadar çörek yeme günü demek! Ben aslında kanelbulle veya wienerbröd'ü falan tercih ederdim ama Şişman Salı günü tamamen semlaya ayrılmış durumda. Semla... Hani size daha önce de bahsettiğim, bana göre tamamen hamburger ekmeğinin içine sürülmüş olan kremşantiden ibaret olan semla... Burada tatlı diye tüketilmesine rağmen, içine kremşanti ve badem ezmesi sürmeseniz bildiğiniz poğaça! Bizim tatlılarımızın yanında GERÇEKTEN tuzlu kalıyor. Hatta, tatsız tuzsuz bir şey aslında. Gerçekten ben semlanın esprisini anlayabilmiş değilim... Hani İsveç'e geldiğim ilk günlerde yediğim semlayı şurada yazmıştım... 45 SEK'e AbSmaland'da yemiştim... 


Dün ise, fettisdagen olduğu için, şehirdeki her kafede adeta bir semla partisi düzenleniyordu! Kafelerin vitrinlerindeki semlalar gelen geçene göz kırpıyor, semlasını alan evine koşuyordu! (Mini semlalar 10 SEK'e satılırken, normal büyüklükteki semlalar ortalama 25-50 SEK arası sanırım. Okul kantininde 22 SEK'e gördüm.)



Ve dün, okulda öğrenci kulübünün semla yapma etkinliği vardı! Yani fettisdagen var dediler, geldik! Ama baya poğaça yapıp fırına sürdük.


Sonra fırından çıkan o "semla" ekmeklerini ortadan ikiye bölüp içlerine badem ezmesi sürdük, bolca kremşanti sıktık ve ekmeklerin "kapağını" kapattık! Üstüne de pudra şekeri döktük mü, al sana semla işte! Fettisdagen kutlu olsun! 


Final hali şöyle bir şey oldu, bunlar mini semla oldu... Çoğulu semlor... 

Neyse ki semla yavaş yavaş kafelerden kalkacak, çünkü şubat ayı semla ayıydı ve artık son buldu (sonunda)... Kanelbulle ve wienerbröd mü, bak onları acayip seviyorum!

Ama ah, ah, var mı bizim yemeklerimiz, tatlılarımız gibisi? 

Brugge yazısında görüşmek üzere!




2 yorum:

  1. Sizin semlalar daha güzel görünüyor, afiyet olsun :D

    YanıtlaSil
  2. Semlalar cok güzel gözüküyor valla .😘

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

"Yazın son günleri, insanın dünyayı değiştirebileceğine dair hâlâ içinde umut taşıdığı günlerdir. Ama ne zaman ki mevsim döner, işte o ...