12 Aralık 2015 Cumartesi

TERS DÜZ DİZİ OLSA, KİMİ KİM OYNASA?

İlk kitabım Ters Düz bu hafta çıktı! Gelen ilk tepkiler beklentimin çok üstünde. Kitabın ön sözünde yazan "Üç kitap olarak tasarladığı Bozbalık Serisi'ni üç sezonluk bir televizyon dizisine dönüştürmek istiyor. (Hatta oyuncu kadrosunu bile kafasında belirlemiş durumda)" sözleri ise herkeste bir merak uyandırmış; hafta boyunca acaba Ece'yi kim oynardı, Burak kim olurdu mesajları aldım. Şimdilik kitap olan Ters Düz, eğer iddialı bir televizyon dizisi ya da sinema filmi olsaydı hangi karakteri kim oynardı dersiniz? İşte Aslı Tandoğan'dan Şükrü Özyıldız'a, Damla Sönmez'den İbrahim Çelikkol'a, Bennu Yıldırımlar'dan Çetin Tekindor'a yıldızlı Ters Düz kadrosu...

ECE DUMAN 


Kimdir: Trabzon'un Bozbalık Köyü'nde doğan Ece'nin çocukluğu, annesi onu doğururken öldüğü ve babası başka bir kadınla evlendiği için çok kötü geçmiştir. On yaşına geldiğinde, üvey annesi Münevver'in hamile olduğunu öğrenir ve İstanbul'daki teyzesinin yanına taşınır. Ece şimdi yirmi sekiz yaşında, yakında yeni kitabını çıkaracak olan tanınmış bir yazardır. Eski hayatını tamamen geride bırakmayı başarmış ve hiçbir şeyin bunu bozmasına izin vermez. Ta ki, yıllardan beri hiç iletişim kurmadığı babasının kaybolduğunu öğrenene dek. Artık herkesten, kendisinden bile sakladığı geçmişiyle yüzleşmek zorundadır. On sekiz yıl sonra döndüğü köyünde üvey kardeşleriyle tanışacak, kendini baş etmesi zor bir aşk ikileminin içinde bulacak ve babasına ne olduğunu bulma yolunda adım adım ilerleyecektir. Bu amaçtan hiç vazgeçmeyecektir, ucunda ölüm bile olsa... 

Kim oynasa: Ece kitabın başkarakteri, dolayısıyla dizinin de baş rolü. İstanbul'da kariyerinin başarılı bir dönemindeyken işi gücü bırakıp Trabzon'daki köyüne dönmek zorunda kalıyor. Uzun zamandır beraber olduğu sevgilisi Kerem'den ayrı kalması da cabası. Kitaptaki "Beline kadar uzanan kömür karası saçları ve simsiyah gözleri vardı. Çok düzgün bir fiziğe sahipti. Yirmi sekiz yaşında olmasına rağmen o yaştaki hemcinslerine göre epey aklı başında biriydi." ve "Ece'nin doğal güzelliğinin nedenini şimdi daha iyi anlayabiliyordu. Bozbalık gibi bir yerde büyümek insanın adeta hücrelerini yenilerdi." gibi cümleler Ece'nin dış görünüşüyle ilgili ipucu veriyor. Duru, doğal bir güzelliğe sahip oyunculara bakmamız lazım. Bana Ece'yi hatırlatan ilk isimler Aslı Tandoğan ve Melis Birkan. Kalbimde yatansa Aslı Tandoğan... Tamam, gözleri siyah değil, ama büyüleyici oyunculuğuyla Ece Duman'ı kitap sayfasından ekranlara harika bir şekilde taşıyabilir. 

BURAK ÇEVİK 



Kimdir: Ece'nin çocukluk arkadaşı. Yerel bir gazetede futbol yazıları yazıyor, her yere küçük motosikletiyle gidiyor.Burak için kitapta "koyu kahverengi saçları, derinlere bakan koyu yeşil gözleri" olduğundan bahsediliyor. Kendini bildiğinden beri Ece'ye aşık. Yıllar sonra Ece köye dönünce bu aşkı yeniden alevleniyor ve içinde ona karşı bir umut ışığı doğuyor. Ne var ki aralarında bir ilişki yaşanması neredeyse imkansız, çünkü Ece'nin Kerem'le evliliğe giden bir ilişkisi var. Ama tüm bunlar, ikili arasında zamanla karşı konulamaz bir çekim başlaması için engel değil. Bozbalık'taki aşk ilişkilerinin kolay olduğunu kim söyledi ki? 

Kim oynasa: Çocukluğundan beri Bozbalık'tan dışarı çıkmamış olan Burak'ın iyi niyetini, ama aynı zamanda güçlü karakter yapısını yansıtabilecek isimlerden üçü Şükrü ÖzyıldızSeçkin Özdemir ve Ekin Mert Daymaz. Fiziksel görünüşleri de kitapta tasvir edilen Burak Çevik'e cuk diye uyuyor, e oyunculukları da ortada, ama gene de ilk sıraya Şükrü Özyıldız'ı yazalım biz.

NİLGÜN KARA



Kimdir: Kadir'in Münevver'den olan ilk çocuğu, Ece'nin evi terk etmesine sebep olan üvey kardeşi. Annesi evi terk edince okulu bırakıp hem kardeşlerine hem babasına bakmaya başlamış. Babası kaybolmadan önce de evin yükünü omuzlarında taşıyan on yedi yaşındaki Nilgün, günün birinde hiç tanımadığı üvey ablası hayatlarına girince ona düşman kesilecek ve duyduğu öfkeyle, onun İstanbul'a geri dönmesi için aklına geleni yapmakta çekinmeyecek. 

Kim oynasa: Ece baba evine geri dönünce ona düşman kesilen öfkeli üvey kardeş rolü için uygun birkaç isim var: Farah Zeynep AbdullahBurcu Biricik ve Ecem Uzun bunlardan üçü. 

MEHMET KARA 


Kimdir: On beş yaşındaki Mehmet, babası ortadan kaybolunca onun zoruyla gittiği okulundan ayrılıyor. Ece'nin eve gelmesiyle ilgili onun da tereddütleri var ama her akşam makarna yemekten de bıkmış durumda.

Kim oynasa: Mehmet sorunlu ve yalnız bir genç. Babası kaybolunca kendini iyice salıyor, tekrar sigara içmeye başlıyor. Aras Bulut İynemli bu karakter için ideal oyunculardan biri. Ama eğer Nilgün'ü Farah Zeynep Abdullah canlandıracaksa, ikili daha önce yine aynı projede yer aldıklarından bu pek iyi olmayacağından, Mehmet'i Tolga Sarıtaş, Berk Atan, Ekin Koç ya da Mert Yazıcıoğlu da canlandırabilir.

ALİ SAĞLAM 


Kimdir: Köyün jandarma komutanı. Üç ay önce Meryem'le evlenmiş. Bir zamanlar Ece’yle çok yakındılar. Babasına ne olduğunu bulmak için Ece’yle tekrar yakınlaşıyor, ama sonra onunla ilgilenmeye başlıyor.

Kim oynasa: Ali Sağlam için kitapta "sarışın, kirli sakallı, atletik vücutlu, kaslı, karizmatik" benzetmeleri yapılıyor. Yani İbrahim Çelikkol, kitaptaki Ali Sağlam'ın gerçek hayattaki karşılığı gibi. 

KEREM ÇAĞDAŞ


Kimdir: Ece'nin erkek arkadaşı. Ece'nin kitabı onun genel yayın yönetmeni olduğu yayınevinden çıkacak. Ama Ece İstanbul'dan Bozbalık'a gidince planlar değişecek ve ilişkileri sallantıya girecek.

Kim oynasa: Sevdiği kadını elinde tutmak isteyen Kerem rolünü rolünü farklı açılardan pek çok oyuncuya teslim edebiliriz. Berk Oktay, Pamir Pekin, Fırat Çelik, Buğra Gülsoy, Kaan Taşaner, Engin Öztürk ve Furkan Palalı, akla gelen ilk isimlerden. Biz şimdilik Fırat Çelik ve Furkan Palalı arasında gidip gelelim ama sonradan tekrar düşünülecek. Onur Saylak'tan da harika bir Kerem olurmuş, Hatırla Gönül'le anladık.

MERYEM SAĞLAM 



Kimdir: Üç ay önce Ali'yle evlenmiş. Ece'yle okul yıllarına dayanan sorunlu bir arkadaşlığı var, iyi anlaşamıyorlar. Ece köye geri dönünce onun kocasını elinden almaya çalıştığını düşünecek ve evliliğini korumak için elinden geleni yapacak. Ne kadar ileri gidecek dersiniz?

Kim oynasa: Ece köye dönünce hayatı olumsuz yönde değişecek olan Meryem karakteri için Vildan Atasever, Damla Sönmez ve İpek Karapınar'ın isimleri sayılabilir. Şimdilik Vildan Atasever diyelim ama tekrar gözden geçiririz. (Not: Damla Sönmez hırslı kadın rollerinde gayet iyi. Biz onu Meryem diye de not düşelim.)

SAFİYE UZUN 


Kimdir: Aslen Rum. Adı Sofia. Meryem'in annesi. Herkesin sevdiği, ama bazen çok konuşan bir kadın. Yıllardır Bozbalık'ta yaşıyor, çalılıklardan hamofta toplayıp reçel kaynatıyor. Genç yaşta kocası Zeki'yi kaybetmiş. Bu yüzden de kızının iyi bir aile hayatı kurmasını istiyor.

Kim oynasa: Safiye Uzun için Zerrin Tekindor ve Lila Gürmen arasında seçim yapmamız gerekiyor. 

HASAN KARA


Kimdir: Kadir'in abisi, yetmiş yaşlarında bir adam. Köydeki diğer evlerden kolayca sıyrılan modern bir villada oturuyor. Esprili, yeğenlerini seven, babacan bir adam. Kadir'le birlikte arıcılık yapıyordu. Onun kaybolması üzerine Ece'ye haber vererek onu köye çağırıyor.

Kim oynasa: Ece'nin amcası olan yaşlı Hasan için iki isim: Çetin Tekindor ve Erkan Can. İkisi de bu Hasan Kara'nın gerçek hayattaki karşılığı gibiler. 

AYLA

Kimdir: Kerem'in halası. Yayınevinin sahibi.

Kim oynasa: Şık, tatlı ama kimi zaman otoriter olabilen Ayla için Gülsen Tuncer son derece uygun.

ASENA


Kimdir: Yayınevindeki genç stajyer. Ece'nin Kerem'le olan birlikteliğini kıskanıyor.

Kim oynasa: Asena'yı Ceyda Ateş canlandırabilir. Ama bu karakter öyle pek göz önünde olmadığından, herhangi başka bir oyuncu da canlandırabilir.

MÜNEVVER 


Kimdir: Kadir'in köydeki arsalarından etkilenmiş ve onu evliliğe ikna etmeyi başarmış. Ancak üvey kızı Ece’yi sahiplenmemiş ve ona iyi davranmamış. Nilgün'e hamile kalınca Kadir'le Ece'nin arası onun yüzünden bozulmuş ve Ece evi terk etmiş. Kadir arsalarını kaybetmeye başlayınca Münevver de iyice sorumsuzlaşmış. Dördüncü çocuğu Melek'i doğurduktan sonra bir gece ansızın evi terk ediyor. O günden beri ondan haber alan yok ve nerede olduğunu, hatta sağ olup olmadığını bile kimse bilmiyor.

Kim oynasa: Ters Düz'ün en kilit karakteri olan Münevver, yıllardır kayıp. Flashback'lerde karşımıza çıkacak olan bu sorumsuz üvey anne, Ece'yi zamanında çok hırpalamış, ona hiç iyi bir anne olmamış. Bennu Yıldırımlar, Tülay Günal, Demet Akbağ ve Derya Alabora, Münevver'i çok iyi canlandırır. Ama Bennu Yıldırımlar daha bir yakışır sanki bu kilit role.

BORA KARA 

Kimdir: Bebekliğinden hatırladığı annesinin özlemine bir de babasının kaybolması eklenince hayatı iyice zorlaşan on yaşındaki Bora, Ece'nin eve gelmesiyle birlikte onu annesi yerine koyacak. Kardeşler arasında da ona en çabuk ısınan da o olacak. 

MELEK KARA 

Kimdir: Ailenin en küçüğü olan altı yaşındaki Melek, annesini hiç tanımamış, tam bir baba aşığı. Babası kaybolunca büyük bir üzüntüye giriyor ve olup bitenleri anlamlandırmakta güçlük çekiyor. 

KADİR KARA 

Kimdir: Ece ve çocukların babası. Eşi öldükten sonra Münevver'le evlenmesi ve onun hamile kalması Ece'yi sonsuza dek kaybetmesine neden olmuş. Münevver yüzünden bir sürü borca girmiş. Münevver bir gece evi terk edince dört çocuğuyla bir başına kalmış. Kadir'in bir gün aniden ortadan kaybolması, herkesin hayatında pek çok şeyi değiştirecek.

Peki siz hangi karakteri hangi oyuncunun canlandırabileceğini düşünüyorsunuz? Yoksa daha Ters Düz'ü okumadınız mı? O zaman hemen bugün en yakındaki kitapçıya koşun ve bu güzel hafta sonunda kitap okumanın tadını çıkarın!

21 yorum:

  1. melis birkanı onaylıyorum. diğerleri kim olursa olsun yaaa :) kitabını cuma günü idefikis :) teymin etti ama elime herhalde pazartesi salı filan geçer. sonra da bir gecede okurum yani. haftaya yazısı tamam okey :)

    YanıtlaSil
  2. Kara soyadlarını görünce bi ürperdim çünkü benim de soyadım Kara :D Ve ailemizdeki bir kaç kişinin ismi de romandaki karakterlerde var. Çok değişik bi tesadüf *-*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten okunacaktı şimdi daha da meraklandım (:

      Sil
  3. Hasan kara çetin Tekindor olmalı. Hayranım o adama

    YanıtlaSil
  4. Safiye de kesinlikle Zerrin Tekindor olmalı.

    YanıtlaSil
  5. Geldim ki güzelmiş. Kitap yazmak güzeldir tanıştığımıza memnun oldum iyiki bulmuşsunuz beni:)

    YanıtlaSil
  6. Kitabınız hayırlı, uğurlu olsun. Her zaman yazı yazan, hikayeler üreten insanları çok özel buluyorum. Herkesin yapabileceği işler değil. Ayrı bir zenginlik bu... Umarım herşey gönlünüzce olur :)

    YanıtlaSil
  7. ben Aslı Tandoğan diyorum :) Melis Birkan'a da gıcık oluyorum :D

    YanıtlaSil
  8. Okumadım ama oyunculuklarini beğendiğim kişileri sizin kadroda görmek isterim. Ayrıca tebrik ederim. Başarılara imza atmaya başlamış sınız

    YanıtlaSil
  9. Çok güzel bir dizi olur..Kitabını merak ettim. Hemen alacağım gibi bir yalan söylemeyeyim şartlar el vermiyor. .Tebrik ediyorum seni

    YanıtlaSil
  10. Hasan Kara: Cetin tekindor
    Mehmet Kara: Aras Bulut Iynemli
    Munevver : Derya Alabora
    Bennu yildirimlar olmaz. O hic kotu karaktere yakisan biri degil:)
    Ali Saglam: Tabiki Ibrahim Celikol

    YanıtlaSil
  11. Kim oynarsa oynasın da su kaplumbağa gibi ilerleyen Türk dizilerinden Olmasın. Sabir küpü olmak Lazım Türk dizisi seyretmek için.

    YanıtlaSil
  12. kesinlikle Melis Birkan, tebrik ediyorum Kafa Dergi, bak merak ettim simdi karekterleri falan okuyunca kitabini, hayirli olsun, biçok biçok okuyucun olsun

    YanıtlaSil
  13. Hayırlı olsun gördüğüm an kitabınızı alacağım

    YanıtlaSil
  14. iyi bir oyuncu kadrosu olur:) kitabınızı okunacaklar isteme ekliyorum hemen, merak ettim :))

    YanıtlaSil
  15. Kadro oluşturmak epey zor bir iş, hele ki hikâyenin yazarı olup kaleminizle hayat verdiğiniz karakterleri belirlemek daha da zordur diye düşünüyorum. Kitabınızı mutlaka alacağım, uzayıp giden listemde pozisyonunu yüksek tutacağım :))

    YanıtlaSil
  16. ah keşke film olsa :) seçkin özdemir in oynamasını çok isterdim

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...