23 Aralık 2015 Çarşamba

TERS DÜZ YORUMLARI


Bir kitap yazıyorsunuz... Bu kitabı öncelikle kendiniz için yayımlıyorsunuz, hiçbir beklentiniz olmadan... Ama sonra Kuzey'den Güney'e, ülkenin dört bir yanından, sizi hiç tanımayan insanlardan yorumlar almaya başlıyorsunuz... Şaşırıyorsunuz... Herkes romanda farklı detayları yakalamış, bambaşka karakterlerde kendini bulmuş... Kimisi kitabı bir oturuşta bitirmiş, kimisi uyumamış sabahlamış, kimisi de kitabı o kadar sevmiş ki, bitmesin diye azar azar okuyormuş... Okuyanların içinde altmış yaşında olan da varmış, on beş yaşında olan da... "Elinden bırakamayan"lar, "kitabın yirmi yaşında gencecik bir yazarın kaleminden çıktığına inanamayan"lar, "ikinci kitap ne zaman" diye soranlar... Belki kafadan attığımı ya da abarttığımı düşünüyorsunuz, ama çok samimiyim, inanın: Trabzon'dan Muğla'ya, Ankara'dan İstanbul'a, kitap çok farklı bölgelerde aynı ilgiyle okunuyor. Hiç tanımadığım, benim için yabancı olan insanlar, kitabın sağladığı köprüyle bana ulaşıyor. Pek çok kişi kitabı okurkenki fotoğrafını yolluyor, dahası, okuyup uzun uzun yorumlar yazanlar oluyor. Bu, tarif etmesi güç bir duygu... İnsanı hem şaşırtan hem utandıran... Ama şunu söyleyebilirim ki bu ilginiz ve desteğiniz için, kitabı, beni sahiplendiğiniz, kitaplığınızda Ters Düz'e de yer açtığınız için çok teşekkür ederim... 


Sırt çantam ve kitaplarım. Renk uyumu önemli. 




Bu fotoğrafları ben çekmiştim. Dediğim gibi, Ters Düz'le ilgili hiç tanımadığım pek çok insandan da bir sürü fotoğraf geliyor. Şimdi de bu fotoğraflardan bazılarını paylaşıyorum: 


"Yeni yıl okuma listemin ilk sırası..." notuyla... Kitap tamam ama o kahve yeni yıla kadar beklemez, soğur valla! 



"Aslında finallere çalışmam gerek..." diyerek ama ısrarla kitabı okumaya devam ederek Ters Düz olan iki okur... Benim finaller de 29 Aralık-8 Ocak arası!






Kitabı alırken kitapçıda fotoğrafını çekenler... 





Pek çok selfie. Ters Düz + selfie = Tersdüzelfie. 


Çay/kahve varsa ben de varım ya... 


Ve gelelim kitaba tutkuyla bağlananlara! Ters Düz fanı diye bir şey varsa, işte onlardan biri kesinlikle bu okurumdur! Kitaptaki olayların yaşandığı atmosfere, Bozbalık Köyü'ne uygun olarak fotoğrafını kozalaklar ve yapraklarla süslemiş... 



Harika ötesi bu fotoğraflar ve yazı da işte buradan! Öce, "Çok çalışkan, azimli, araştırmacı, hayallerinin peşinde koşan ve pes etmeyen... O kadar genç ki bir çoğumuzun çocuğu yaşında bir üniversite öğrencisi..." diye başladığı yazısında kitabın yanı sıra benimle de ilgili çok güzel şeyler yazmış. "Henüz yirmi yaşında olmasına rağmen edebiyat alanında oldukça büyük bir yol kat etmiş durumda." Ben özellikle de yazısındaki şu cümleyi, şu tespiti çok sevdim: "Betimlemeler oldukça başarılı. Kitabı okumaktan ziyade her olayı, her anı, sanki köyün kenarındaki bir dağın üzerine çıkmış da oradan izliyormuşuz gibi bir his oluşturuyor."

Bir diğer yazı da Eren O.'dan geldi. "Ters Düz, içinde hem macera, hem gizem, hem de aşk olan harika bir roman. Elimden bırakamadım ve bir günde romanı bitirdim." diye başlamış. "Bu kitabın yirmi yaşında gencecik bir yazara ait olduğuna inanmak çok zor. Kurgu, anlatım hepsi son derece usta işi. Umarım şimdiden yeni romanı üstünde çalışmaya başlamıştır. Çünkü yeni romanları okumak için sabırsızlanıyorum." diye devam etmiş. Kitabı okumakla yetinmeyip üstüne bir de bu samimi yazıları yazdıkları için sevgili okurlarıma çok teşekkür ediyorum. Beni çok mutlu ettiniz. Kitabı aldığını, okumakta olduğunu ve yazacağını mail atanlar var. Herkesin yazısını dört gözle bekliyorum! 


28 yorum:

  1. Vaoooov !! Harika gözüküyorrrr(lar) ! *.*

    YanıtlaSil
  2. başarınıza imrendiim doğrusu yazım hayatınız başarıyla sürer umarım. en kısa zamanda kitabı okuyacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! :) Keyifli okumalar... :)

      Sil
  3. senin adına çok seviniyorum gerçekten bir kitap yazmak isterdim senin gibi sendeki cesaret çok güzel

    YanıtlaSil
  4. Vay anasını, çook tebrikler :)) hiç haberim yoktu, şimdi çok merak ettim :))

    YanıtlaSil
  5. Okuyoruz bakalım biz ne diyciğiz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! :) Keyifli okumalar... :)

      Sil
  6. Bu güzel başlangıç için tebrik ediyorum seni sevgili Mert...Daha yolun başındasın ve demek ki gelecek vadediyorsun (Henüz okumadığım için böyle diyorum ) o zaman hayran kitlen daha da artacak...Senin adına ve okurlar adına sevindim :)

    YanıtlaSil
  7. Hic sasirmadim bu ovgulere cunku kesinlikle hak ediyorsun Mertcim, benim yazima da yer verdigin icin cok tesekkurler bu arada, tekrar tebrik ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Ne kadar hoş fotoğraflar ve her şeyden önemlisi de aslında o fotoğrafları çektiren satırlar. İyi ki yazmışsınız :)

    YanıtlaSil
  9. tebrikler,inşallah yakın zamanda okuma imkanım olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler! :) Keyifli okumalar... :)

      Sil
  10. SEni yürekten kutluyorum delikanlı,süpersin...

    YanıtlaSil
  11. Kitabını kitapyurdundan sipariş ettim geldiğinde okuyup,blogumda paylaşacağım...

    YanıtlaSil
  12. Yorumlari gorunce iyice meraklandim :)

    YanıtlaSil
  13. tekrar tebrik ediyorum Mert, Bozbalık serisinin ve daha bir çok kitabının en güzel şekilde yazın hayatında yer alması aynı zamanda okuru bol olan bir yazar olman dileklerimle...

    YanıtlaSil
  14. Bende alıcam merak ettim iyice

    YanıtlaSil
  15. Listeme aldım. En kısa zamanda alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
  16. Harika bir şey , kutluyor ve devamını diliyorum , hep aklımda ve umuyorum çok yakın zamanda :D

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...