7 Mayıs 2015 Perşembe

BANGIR BANGIR: TERS KÖŞESİ OLMAYAN BİR ALBÜM

 
İki yılda bir albüm çıkaran Gülşen, önceki albümü olan "Beni Durdursan Mı?"yı 2013'ün bahar aylarında çıkarmıştı (arada da kendini hatırlatmak için single çıkarıyor, biliyorsunuz). İçinde bulunduğumuz 2015'in şu günlerinde de "Bangır Bangır" geldi. Peki bangır bangır geldi mi? Etkisi ne olacak? Kitleleri coşturacak mı? İşte yanıtları:
 
Öncelikle, albümün kapağı son derece renkli/eğlenceli/neşeli. Kapağı/kartoneti beğendim ben. Bu kapak için Frida Kahlo ve Carmen Miranda gibi "egzotik" kadınlardan ilham aldığını belirtiyor kendisi. Katy Perry'nin tarzına özendiğini iddia edenler de var. Şu sektörde her şey mümkün elbette, ama öyle ya da böyle, tam bir "yaz" kapağı olmuş. Mevsime uygun. Abartısız, iddialı değil ama hoş.
 
ALBÜM KAPAĞI KEŞKE SİMSİYAH OLSAYMIŞ
 
Fakat...
 
Kapaktaki rengin/eğlencenin/neşenin aksine, albüm ağırlıklı olarak slow şarkılardan oluşuyor. Hatta bu şarkıların çoğu için o argo tabirle "damar" bile denebilir. Zira 10 şarkılık albümün 6 şarkısına bu hava egemen. Diğer 4 şarkının 3'ü dans etmelik, kalan 1'i de duruma göre yine slow'a çekilebilir. Yani albüm kapağı simsiyah olsaymış daha anlamlı olurmuş. Kapaktaki renk sadece kapakta kalıyor çünkü. Albümün içi karanlık ve kasvetli.
 
Bu albüm nedense eski Gülşen'i anımsattı bana. Daha doğrusu Gülşen'in eski şarkılarını... Slow parçalardan mütevellit herhalde...
 
DEYİMLER SÖZLÜĞÜNDEN KOPYALA/YAPIŞTIR
 
Kartonette "Parti Kur Oy Vereyim" diye bir şarkı olduğunu görünce bir an durdum. Neler oluyor, diye düşündüm. Nil Karaibrahimgil bu tip "konuşur gibi" şarkı sözleri yazsa tamam, ama Gülşen'den daha edebi, daha şiirsel sözler bekliyorduk biz. Çıkış şarkısı olan "Bangır Bangır"da "Öptürcem/göstercem" diyor. Yani daha mahalleli olmuş, mahalleye inmiş Gülşen. "Yavrum kaldır kollarını" derken meydan okuyor. Deyimleri, günlük konuşma kalıplarını da sıkça kullanmış. Her şarkıda beş on tane deyim/atasözü mevcut. Şarkı sözleri deyimler sözlüğünden kopyala/yapıştır gibi olmuş hatta. Aslında "Yatcaz Kalkcaz Ordayım"la işin şiirselliğini bir kenara bırakıyor olduğunu, daha Demet Akalınvari şarkılar söyleyeceğini kendisi de ilan etmişti. Yanlış anlamayın, itiraz ettiğimiz yok. Çünkü Gülşen bu. Ne yapsa kabulümüz...
 
"DUR BİR DAHA DÜŞÜNEYİM, DERİN ANLAMLAR ÇIKARAYIM"I OLMAYAN BİR ALBÜM
 
Ayrıca hangi şarkı eğlenmelik, hangisi slow, adlarından anlaşılıyor. Yani ters köşe yapmayan bir albüm. Şaşırtmıyor. Havaya sokmuyor. Altında başka bir şey aranmıyor. "Dur bir daha düşüneyim, derin anlamlar çıkarayım" dedirtmiyor. Neyse o.
 
Bangır Bangır: Albümün çıkış şarkısı. Albüm kapağını yansıtan tek şarkı. Çıkış şarkısı olarak, şarkıcının önceki çıkış şarkıları kadar iddialı ve cüretkar değil. Bu nedenle biraz hayal kırıklığı. Biraz "Be Adam" şarkısını anımsatıyor. Biraz da Sezen Aksu'nun "Seni Yerler"ini... Ayrıca önceki çıkış şarkısında kemençe vardı, bunda ise kaşık... Tak tak ediyor kaşıklar... Klip ise niye Küba'da çekilmiş, onu anlamış değilim... Yani iki arada bir derede kalınmış gibi... Kararsızlık yaşanmış gibi... Net değil şarkı... Kendinden emin değil... Ayrıca farkında mısınız? Öyle büyük bir "patlama" da yapmadı şarkı...
 
Bir Fırt Çek: Gülşen albümlerinde slow ve ritmik arasında gidip gelen şarkılar sıkça olurdu ("Arkadaş Kalalım" mesela). Bu albümde ise böyle olan tek şarkı var, o da bu. İsteyenler bir fırt çeksin, isteyenler bardağı hemen önlerinden uzaklaştırsın. "Gel bizim oralara ortalık karışsın, kötü niyet yok maksat ayağın alışsın..."
 
Kara Liste-Büyük Hatırın Var-Can Yeleği-En Sevdiğim Yanlışım-Ellerinden Öper-Yıkım Kararı: Albümdeki slow şarkılar. Daha albüm çok yeni olduğundan, pek dinleyemedim yorumlayacak kadar. Aslında hepsinin sound'ı da birbirine benziyor gibi. Pek anlamadım bir şey. "Kara Liste", "Ellerinden Öper" ve "En Sevdiğim Yanlışım" birer adım daha önde gibi, ama dediğim gibi, emin değilim henüz. Sonra yazarım yine.
 
 
 
ALBÜMÜN GİZLİ HİT'İ: DAN DAN!
 
Dan Dan: Albümün gizli hit'i! Hatta, bir adım daha ileri gidiyor ve Gülşen keşke bu şarkıyla çıkış yapsaymış diyorum! "Bangır Bangır" iyi, "Dan Dan" ondan daha kötü olabilir, ama yukarıda dediğim gibi "iddialı ve cüretkar" sözler "Bangır Bangır"da yok. Oysa önceki çıkış şarkıları olan "Bi' An Gel" ve "Yatcaz Kalkcaz Ordayım"da Gülşen gerek sözler gerekse kliplerle ortalığın tozunu attırmıştı. İşte bu albümde de "Dan Dan" böyle bir havaya sahip. Ne var ki, sound'ı daha keskin ve daha vurucu olabilirmiş. Sözler de on numara sayılmaz, ama albümün geneline göre iyi. "Ya beni gelip alırsın buradan... Ya da bir ses duyarsın oradan... Öldürürüm kendimi... Dan dan dan dan dan dan... Blöf yok valla billa... Bana sen lazım illa... Güzellikle veya... Zorla, zorla, zorla... Duygular anlarsın ya... Gırla, gırla, gırla..." Konuşma dilini kullanıyor yine. Edebilik ve şiirsellik yok. Ama şarkı eğlenceli ritmiyle kendini dinletiyor. Harika bir video klip de çekilirse hit olabilir.
 
Parti Kur Oy Vereyim: İşte o şarkı. Sound daha önce Ebru Gündeş'in ya da Demet Akalın'ın bir şarkısında da kullanılan sound (sanırım Gündeş'in). Biraz zorlama olmuş gibi. Yani sırf dikkat çeksin diye. Önceki albümde de "Kendine Müslüman" vardı ama o da pek dikkat çekmemişti. Bakalım bu şarkıda durum ne olacak... Ne var ki, eğlenceli olduğu için tutabilir de. Ayrıca "Daha önemli şeyler var hayatta diyorlar, ne ki onlar?" kısmı güzel. Ama şarkıda çok boş söz de var: "Ben sana ben sana ben sana fanatik oldum... Parti kur oy vereyim..."
 
Önceki albümle ilgili yazdığım yazıda ne dediysem aynen olmuştu: "Yatcaz Kalkcaz Ordayım", "Kardan Adam" ve "Irgalamaz Benim"in klip çekilerek hit olacağını söylemiştim, ne dediysem aynen çıkmıştı. Bu albümle ilgiyse henüz her şarkıyı tam anlamıyla dinlemediğimden, böyle iddialı yorumlarda bulunamıyorum. Ama "Dan Dan"a dikkat. Slow'lardan biri de patlayacak. "Ellerinden Öper" veya "Kara Liste" olabilir. Yine de, albüm benim beklentimin altında kaldı. Biraz hayal kırıklığına uğradım. Bakalım diğer dinleyicilerden ne yorumlar gelecek...
 

3 yorum:

  1. Aa evet roardan cakma olmus bu yaa şaşırdım *-*

    YanıtlaSil
  2. Klip bana Christina Aguilera - Can't Hold Us Down klibini hatırlattı; hatta direkt "esinlenmiş" hali :)

    YanıtlaSil
  3. bi kadın olarak klibi izlediğimde bu kadının stlistleri neden ısrarla bu kadına straplez giydirmiş merak ediyorum göğüsleri olmadığı için çok kötü durmuyor mu sizcede klip bence yine çok taklit olmuş biraz İspanyol klipleri biraz da Roar'dan etkilenilmiş ayrıca kıyafetlerde ona göre uydurulmuş canlı renkler ve tarzlar kullanıp sadece dikkat çekilmek amaçlanmış keşke biraz daha Gülşen'e yakışan kıyafetler seçilseydide en azından estetik dursa bizim de gözümüz bayram etseydi.

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...