26 Aralık 2016 Pazartesi

BU SEZONUN ENTRİKASI BOL TELEVİZYON DİZİLERİ

CESUR VE GÜZEL 7. Bölüm Fotoğrafları

ENTRİKADAN ENTRİKA BEĞEN! 

İster aile dramı, ister romantik komedi olsun, ekranlardaki televizyon dizilerinde sıkça karşımıza çıkan, mütemadiyen işlenen ve sürekli yeni bir biçimine tanık olduğumuz kavramlardan biri entrika. İçerde'den Hayat Şarkısı'na, Anne'den Cesur ve Güzel'e entrikasız dizi neredeyse yok. Özellikle Cesur ve Güzel için, entrikanın her karakterin hikayesinin temelini oluşturduğunu söylemek mümkün. Daha Kıvanç Tatlıtuğ ve Tuba Büyüküstün'ü bir araya getiren dizinin açılış sahnesinden itibaren, hikayedeki her karakterin görünürden farklı amaçlarla, stratejilerle hareket ettiğini görüyoruz. Cesur, Korludağ Kasabası'na Tahsin Korludağ’dan "intikam" almak için geliyor ve bu uğurda planının bir parçası olarak onun kızı Sühan’la yakınlaşıyor. Cahide, aile içindeki konumunu güçlendirmek ve sağlama almak için hamile olduğu yalanını söylüyor, üstelik bunu kocasından bile saklıyor. Tahsin, kendisinin olmayan bir hayatı yaşıyor ve kurulu düzeninin en ufak bir sarsıntı geçirmemesi için sürekli yeni stratejiler geliştiriyor, özellikle de Cesur hayatlarına dahil olduktan sonra. Korhan, Tahsin’in gözünde ondan hep bir adım önde olan Sühan'ı kıskanıyor ve Cahide’nin bebeğini aynı zamanda bir fırsat olarak görüyor. Bülent, tamamen maddi geleceği için Sühan’la olan birlikteliğinin bozulmasını istemiyor. Mihriban, komşuluk ilişkisi kurma bahanesiyle ziyaret ettiği Fügen’den (Figen değil, Fügen'miş ısrarla öyle söylüyor, Sühan, Fügen, çetrefilli isimler) bazı sırlar öğrenme peşinde. Adalet, karanlık geçmişini unutmak için, güvenli bir liman olarak gördüğü Tahsin’le ilişki yaşıyor. Banu, Sühan’ı Cesur’dan uzak tutmak için, onunla bir ilişki yaşıyormuş gibi davranıyor. Doğuracağı bebeği Cahide’ye verecek olan Hülya, bunu fırsata çevirip onun zengin hayatından olabildiğince yararlanmaya çalışıyor; dahası, bebeği ona vermekten her an vazgeçip bunu yeni bir koz haline dönüştürebilir. Yani, buzdağının en büyük kısmı, görünmeyeni. Dizide belki de şimdilik yalnızca Sühan’ı tüm bu entrika ağının uzağındaki “masum kız” olarak görüyoruz; ancak o da zaman içinde av veya avcı konumuna gelebiliyor, gelecektir de.

CESUR VE GÜZEL 7. Bölüm Fotoğrafları

CESUR VE GÜZEL 5. Bölüm Fotoğrafları

AYNI SOFRAYA OTURDUĞUN BABANA BİLE GÜVENMEYECEKSİN!

Cesur ve Güzel'de, aynı evin içinde yaşayan veya mekansal olarak aynı çatıyı paylaşmasalar bile bir şekilde dost/komşu olan insanlar sürekli birbirlerinin arkasından türlü dolaplar çeviriyorlar. Foyan ortaya çıkana dek gerçek niyetlerini saklamayı başarmışsan, karda yürüyüp izini belli etmiyorsun! Aile fertlerinin bile birbirlerine karşı türlü entrikalar içinde olduğu Cesur ve Güzel için, “Aynı sofraya oturduğun babana bile güvenmeyeceksin!” diyebiliriz. Herkes maskesini yüzüne takıp, saklandığı kılıfın arkasında planlar yapıyor, stratejiler üretiyor. Zaten, Cesur ve Güzel'in modern, ultra lüks ve en az on kapılı bir çiftlik evinde geçmesi de entrikaya uygun ortamı doğuruyor/sağlıyor. Kapalı kapılar ardında konuşulanlar, saksının arkasına saklanıp kulak misafiri olmalar, tam odaya girecekken koridorun başında durup gizlice konuşulanları dinlemeler, avluda dolaşırken gökten bir işaret gelmişçesine pat diye durup pencereden içeriyi gözetlemeler… Cesur ve Güzel'de entrika herkesin hayatının içinde olsa da, kadınları bu konuda erkeklerden bir adım önde görüyoruz (Bu yazımın konusu olmamakla birlikte, bunun sebepleri, erkeklerin yumruklarını konuşturmayı tercih ederken, kadınların daha “sinsi” ve daha “alttan alttan” ilerlediği klişesinde aranabilir. Ayrıca kadınların birbirlerinin yüzlerine gülerken arkalarından iş çevirmelerini izlemek daha “estetik” geliyor da olabilir).

CESUR VE GÜZEL 7. Bölüm Fotoğrafları

Öte yandan şu da var ki, entrika bir dizinin neredeyse olmazsa olmazıdır, çünkü karakterin görünürdeki yaşantısı ve görünmeyen planlarının, bu iki zıt kutbun etkileşimi yeni çatışmalar yaratmaktadır. Cesur ve Güzel'de de zaman zaman bir karakterin “hain” planlarının diğer karakter tarafından öğrenildiğine ve bunun bir koz olarak kullanıldığına tanık oluyoruz. Örneğin Bülent’in Sühan’ı aldattığını öğrenen Cahide ve Cahide’nin aslında hamile olmadığını fark eden Bülent, ister istemez birbirlerinin dediklerini yapmak zorunda kalıyorlar. Bu noktada entrikaların kesiştiğini ve karakterlerin “yola devam etmek için” birlikte yeni stratejiler üretmek zorunda kaldıklarını söylemek mümkün.

CESUR VE GÜZEL 2. Bölüm Fotoğrafları

PORTAKAL SUYU VE POFUDUK TERLİKLER 

Sahiden de, Cesur ve Güzel'i izledikçe o ihtişamı içinde hissetmiyor, heves etmiyor, onlar gibi yaşamak istemiyor mu seyirci? Kadın izleyicinin perspektifinden, Sühan karakterinden ele alacak olursak; güne yataktan uzanıp ayaklarını sarkıttığında pofuduk terliklerini giyerken portakal suyu içerek başlamak, öğlen Nişantaşı’nda "yulaflı salata" yemek (son bölümde), sürekli peşini/etrafını toplayan, sırlarını paylaşan, dertlerini dinleyen hizmetlisine (adeta “dadı”sına) mızıldanmak istemez mi seyirci? Bunu doğru kabul etmez, “böyle yaşayan da varmış” diye düşünmez mi? Ve tabii, kendini bu kadar özdeşleştirdiği herhangi bir karakterin söylediği yalanın, kurduğu kumpasın, izlediği stratejinin de peşinden gidebilir. (Not: Sühan'ın dadısı Şirin Sühan'dan daha konforlu! Ekranlardaki en şanslı dadı o çünkü o Sühan'ın değil, Sühan onun peşinden koşturuyor sürekli.) 

CESUR VE GÜZEL 4. Bölüm Fotoğrafları


Ben bu sezonun en entrikacı, en tehlikeli kadın karakteri olarak Cesur ve Güzel'deki Cahide'yi aday gösteriyorum! Sezin Akbaşoğulları döktürüyor resmen, döktürüyor! 

Bu noktada konuyu tartışmaya açıyorum... 

İşte yazının sonundaki anketim: 

Sizce izlediğimiz dizilerdeki olumlu/olumsuz şeylerden etkileniyor, kendi hayatımızda da öyle davranmaya başlıyor muyuz, yoksa "yok yahu, adı üstünde dizi bu, güzel vakit geçirmek için izler geçerim" mi? 

Dizilerin sonuçta bir "dizi" olduğu hatırlanmalı. Bir kurgu dahilinde ilerleyen bir senaryodan ibaret olduğu... Bunu diziyi izlerken sürekli aklın bir köşesinde tutmak, yeri geldiğinde hatırlamak iyi olabilir. Böylece seyirci hoşça vakit geçirmek için izlediğinin farkındalığını yaşar ve kendini kaptırmaması gerektiğini de bilir. 

Adı üstünde, dizi işte. 

5 yorum:

  1. hiç izlemedim bunu daha :)

    YanıtlaSil
  2. TaBİ Kİ DİZİ OLMASI HATIRLANMALI
    BENİM AÇIMDAN GÜZEL YÜZLER İYİ OYUNCULUKLAR izleniyr
    ee entrika da tuzu biberi değil mi işin :))

    YanıtlaSil
  3. Eşimin tek izlediği dizi , entrikalarda çok fenaaa :) Neler yapabiliyor insanlar bunları görüyoruz .
    Kesinlikle dizi olarak kalmalı , hayal ürünü .. Çok kaptırmamak lazım .

    YanıtlaSil
  4. ben birkaç blüm izledim. senin dediğin gibi bol enntrika. ve en çok verdiği mesaj güvensizlik. bu da tarzım değil. sevgilerimle. kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Bu dizi , esimle izledigimi nadir dizilerden (öteki de "Vatanim sensin") , cok güzel. Yani Kivanc'in hatri icin izliyoruz aslinda, Tuba'nin oyunculuguna uyuzuz. Bukadar mi kötü oynanir kardesim, Kivanc gibi muhtesem oynayan birinin karsisina (sirf güzel diye) bu kiz mi konur. Hic mi bulamadiniz daha iyi oynayan bir güzel...O yapmacik gülüsler, o yapmacik mimikler, o sopa gibi, her sahnede podyumda yüyüyormus gibi yürüyüsler... Allahimmmm! Neyse, sinirlenme Ayse, sakin ol...:)

    Entrikasiz dizi yok ki zaten, alistik artik:)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

NAKANO ESKİCİ DÜKKANI VE ÇOKSATAN KİTAP PROBLEMATİĞİ

Genelde kitapçıların çoksatan raflarından uzak durup, aksine hiç satmayan, kimsenin ilgi göstermediği, kıyıda köşede kalmış kitapları arar b...