23 Kasım 2016 Çarşamba

İKİNCİ DÖNEM İSVEÇ YOLCUSUYUM! PEKİ İSVEÇ'TE NE İŞİM VAR?


Hani size birkaç aydır Erasmus'a gideceğimden bahsediyordum, sizce neresidir diye soruyordum ya, siz de çoğunlukla İngiltere (polisiyelerle bağlantılı bir ülke dediğim için İngiltere demişti çoğunuz), Fransa, İtalya, Almanya diyordunuz, işte bu yazıda nereye gideceğimi açıklıyorum. Aslında başlığı okuduğunuz için çoktan öğrendiniz bile. 

Evet, ikinci dönem İsveç'e gidiyorum! 

Bahar dönemini İsveç'te Malmö'de geçireceğim. Malmö Üniversitesi'nde, amblemi de çok hoş, baş harfimiz aynı. Bahar dönemi dediğime bakmayın. 10 Ocak'ta gideceğim ve Haziran'ın başına (belki sonuna) kadar oradayım! İsveç'te bahar dönemi işte böyle kışın başlıyor. Tam o kara kışta İsveç'e ayak basacağım yani. Şu sıralar İsveç alışverişi yapıyorum sürekli. Yeni sezonun kazakları, montları, goretex botları benden sorulur (bot ve mont için marka önerileriniz varsa alabilirim-çok pahalı zaten hepsi, 500-800 lira arası)! Çok pahalıya patlıyor bana bu İsveç! Arkadaşım diyor ki "Mert İtalya'ya, İspanya'ya falan gitseydin bir şort terlik yeterdi, İsveç amma masraflı..." Hakikaten öyle valla. Hem ülkede yaşamak, ulaşım, hatta bunları geçtim bir yudum kahve içmek bile pahalı, hem de işte bu alışveriş masrafları... Uçak bileti fiyatlarını söylemiyorum bile. 

Peki NEDEN İSVEÇ?

Soğuğu hiç sevmememe, kasvetten ve kapalı havalardan nefret etmeme, 10 derecede bile donmama, ellerimin hemen çatlamasına rağmen, dünyanın en soğuk ve en karanlık ülkesi İsveç'te ne işim var? Size şu kadarını söyleyeyim: Ne işim yok ki!

İşte cevapları: 

1. Başlı başına bir sebep olarak: Millennium üçlemesi ve Stieg Larsson ve Mikael Blomkvist ve Lisbeth Salander.

Şimdi diyeceksiniz ki, sanki İsveç'e gidince Mikael Blomkvist Malmö tren istasyonunda kollarını açmış seni mi bekliyor olacak, her yer sarı olay yeri geçilmez şeritleriyle, cinayet mahalleriyle mi dolu? Hayır. Elbette bunun ben de farkındayım. Ama o kurgusal karakterlerin yaşadığı ülkeyi gidip görmek ne zamandır aklımdaydı. Ayrıca bu demek değil ki Malmö'den kitapta olayların geçtiği 600 kilometre uzaklıktaki Stockholm'e gidip de kitaptaki kilit lokasyonların görüldüğü Millennium şehir turuna katılmayı planlamıyorum!

2. Elbette tek sebep bir kitap serisi olamaz değil mi? Başka kitaplar da var, nihihaha.

Camilla Lackberg'in kitapları mesela. Ve onun da Fjallbacka'da olayların geçtiği mekanların görüldüğü kasaba turu var! Anlaşılan polisiye kitaplar ve geçtikleri mekanlarla bağlantılı şehir turu yapmak İsveç'te başlı başına bir sektör arkadaşlar. Siz hala Harry Potter deyip durun. Hıh, çok demodesiniz.

3. Sadece kitaplar yüzünden İsveç'e mi gidilir? Tabii ki HAYIR! Yüksek yaşam kalitesi, temiz hava temiz çeşme suyu, doğası, bisiklet dostu olması, herkesin İngilizce bilmesi ve konuşması, şık ve nezih kafeler, restoranlar, Instagram'a şenlik ortamlar. 

Yaşam kalitesinin ÇOK ÇOK ÇOK ÇOK yüksek olması başlıca sebebim. Ve Malmö'ye gideceğim diye Instagram'da epey İsveç hesabı buldum. Valla gözüme kestirdim, her gün evlerinden ve İsveç life style'larından fotoğraflar koyan o insanların evinde bir gece yatmadan dönmem! :)) #visitmalmö #visitstockholm #visitsweden ! Turning Torso! 

4. Minimalist İsveç tasarımları! 

Beyazla grinin buluştuğu o minimalist, kullanışlı ve stil sahibi "less is more" dekorasyon tarzından tutun (IKEA!!!), tasarım harikası evlerine kadar İsveç tasarımları kalp ben! Ben şimdiden oradan ne tutup getirsem diye düşünmeye başladım bile... 

5. İsveç'in en büyük 3. şehri olan Malmö ülkenin en güneyinde ve sanılanın aksine ılıman bir şehir.

Ha tabii hissedilen -20 olabilir. Ama Gulf Stream sıcak su akıntısı nedeniyle ılıman bir iklime sahip. İsveç kocamaaan bir ülke, her yeri aynı değil. Yani hava durumunun İstanbul'dan, Trabzon'dan çok da farklı olacağını sanmıyorum. 

6. Erasmus, İsveç gibi bir kuzey ülkesine gitmek için harika bir fırsat.

Almanya'ya, İtalya'ya falan her zaman gidilir. Ama İsveç malumunuz güzergah olarak biraz daha tepede. Yani Erasmus İsveç'e gitmek için harika bir fırsat.

Hadi İsveç'le ilgili popüler hafızamızı bir yoklayalım... IKEA, İsveç köftesi, H&M, Spotify, tarçınlı çörekler ve kurabiyeler, Anita Ekberg, Ingrid Bergman, Lisa Ekdahl... İsveç'in öyle meşhur bir yemeği var mı? Yani balık falan oralarda çok var. Kızılcık reçeli onlarda da var, hatta üstteki fotoğrafımda da gördüğünüz gibi IKEA'da köftenin yanında servis ediyorlar. Köfte ve kahvaltıda yediğimiz reçel ne alaka? Ben çıtır Wasa (Evet, Wasa da İsveç'ten!)'ya kızılcık reçeli sürüp yoğurtlu reçelli müslimi de yedim mi, tamamdır! 

Yani bekle beni İsveç! 

Yani ikinci dönem buralar karlı İsveç manzaralarıyla dolacak millet! Ama dakikası dakikasına ne yaptığımı görmek için beni Instagram'dan takip edebilirsiniz. Sonuçta her şeyi günü gününe blogda yazamayabilirim. 

Beni sosyal medyada eklemeyi unutmayın:

18 yorum:

  1. Hadi hayırlı olsun.helal olsun valla bütün ayrıntıları düşünmüşsün.ben soğuk bir yere gitmeyi göze alamazdım seni bu yönden de tebrik ettim.son olarak da isveç yazılarını merakla bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
  2. Hayırlı olsun kardeş :)) bool boool kazak atkı bere neyim götür takipteyim :)

    YanıtlaSil
  3. Hayırlı olsun Mertcim...Benim kızımda İspanyaya gidiyor erasmusla 2. dönem...aslında o polonya istiyordu ama bakalım..Gazi Ünv.İng.Öğretmenliği okuyor, 3. sınıf...oradaki ünv. ile denkliği yokmuş sanırım derslerinin halbuki o 4. sınıftan yani üstten de ders almıştı ama denklik olmazsa bir dönem uzar diyor,hayırlısı...gençlerin yolu açık olsun hepinizin,sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Hayırlı olsun :) İsveç'in kara kışında gideceksin ama Mart gibi havalar yavaş yavaş ısınır orada.Sonrasında her yer yemyeşil olur. Bu arada Malmö şehri İsveç'te iklimi en ılıman olan yeri ve ayrıca 3.büyük şehri. :) Gerçekten çok güzel Oresund köprüsü manzarası vardır.Köprü iki ülkeyi birbirine bağlıyor, yarısı asma köprü diğer yarısı da denizin altından giden tren ve karayolu ulaşımı var. Turning Torso adlı, burgulu mimaride İsveç'in en yüksek gökdeleni de bu güzel manzarı tamamlıyor.Hem de Kopenhag'a trenle yarım saate geçersin. Blogunda, şehir merkezinde bulunan tek sıra haline sıralanmış caz sanatçıları heykeli ile çekindiğin fotografı paylaşmanı bekliyor olacağım. :) Bu arada blogumda birkaç hafta önce İsveçliler nasıldırlar yazısının 2.kısmını da paylaştım.Okumanda fayda vardır. :) Şimdiden iyi yolculuklar çünkü Ocak ayının ortasında ders dönemi başlar İsveç'te..

    YanıtlaSil
  5. Hayırlı olsun:) Güzel haber... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Kışlık kıyafetler en uygun fiyata Dechatlon'da oluyor. Oraya bakmadan alma derim.

    YanıtlaSil
  7. yaaa güle güle gidinde gelin. oradan attığınız fotoğrafları merakla bekliyor olacağım :)

    YanıtlaSil
  8. Harika, bol şans :) Soğuk kış gecelerinde kitabını yazarsın ne güzel.

    YanıtlaSil
  9. Mutlu, güzel bir gelişme. Gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
  10. Sana yeni bir vizyon katacaktır mutlaka :) Hadi bakalım yolun açık olsun :)

    YanıtlaSil
  11. Git ve geri gelme benden sana tavsiye. Şimdiden yolun açık olsun dileklerimle...

    YanıtlaSil
  12. Özenmedim degil sana 😂 ben de istiyorum unide erasmusla bir yerlere gitmek. Zor mu bunu kazanmak? Hayırlısıyla gider aradığını bulursun insallah. Kolay gele.

    YanıtlaSil
  13. Ooo! İsveç güzeldir.Kolaylıklar, başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  14. Pişman olmayacaksın, doya doya gez, her yeri gör, her özgü yemeği tat ve güzel anılar biriktir. Kitabı yazmayı da sakın unutma! :)

    YanıtlaSil
  15. Haykırış olsun, bence de güzel bir seçim zor ama oranın havası coğrafyası insani ve tarihi ordan çıkan her türlü esere yansımıştır. En son Finlandiya'ya giden ve bir dönem babasının yanında kalan arkadaş depresyona girip geri donmuştu ama biz Göteborgda eğlenmiştim devasa dönme dolaba binip tarihi kalelerinde dolaşmıştık kıs günü cocuklarla. Gezmek iyi de yasamak nasılmış senden okuruz ins

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı olsun yazmak istedim ama sözlük değiştirmiş :(

      Sil
  16. isveçte okumuş bir blogçu arkadaşımız daha var yaaa. baksana onun blogunaaa, yusuf arslan :)

    YanıtlaSil

Gmail hesabı olmayanlar, anonim seçeneği ile yorum yapabilir... Yorumlarınız için çok teşekkür ederim!

KİTAP ALINTISI

Yeni romanım Benim Küçük Şaheserim'den bir alıntı:  "Kitaplar onun ecza dolabıydı. Hastalanırsa -ruhu hastalanırsa- hangi kitabı aç...